Daltex – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Daltex - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Daltex - djelovanje

Daltex je namijenjen liječenju dijabetes melitusa tipa 2 u odraslih. Sadrži djelatne tvari vildagliptin i metformin. Ove dvije tvari pripadaju skupini lijekova koji se nazivaju oralni antidijabetici. Lijek se koristi u liječenju bolesnika s nedovoljnom kontrolom glikemije unatoč primjeni oralnog metformina. Liječnik će Vam propisati ovaj lijek sam ili zajedno s drugim lijekovima za dijabetes koje već uzimate, ako se ne pokažu dovoljno učinkovitima u kontroli Vašeg dijabetesa. U nekim slučajevima može se koristiti i s inzulinom, u trostrukoj kombiniranoj terapiji dijabetesa. Liječenje Daltexom mora biti pod strogim nadzorom liječnika. Preporučena dnevna doza koja se uzima dva puta dnevno je 50 mg/850 mg ili 50 mg/1000 mg. Tabletu progutajte cijelu s malom količinom vode. Nemojte uzimati Daltex ako ste: alergični na djelatne tvari lijeka ili druge sastojke sadržane u formuli; imate nekontrolirani dijabetes; ako imate smanjenu funkciju bubrega; ako imate zatajenje srca ili ste imali srčani udar; ako ste trudni ili dojite; ako imate problema s jetrom; ako konzumirate velike količine alkohola.

Daltex - nuspojave

Jedna od nuspojava koja se javlja kod onih koji koriste Daltex je laktacidoza. Iako rijetko u mnogim slučajevima, ako se dogodi može biti kobno. Laktacidoza je stanje koje rezultira povećanjem kiselosti tjelesnih tekućina. Rizik od razvoja laktacidoze povećan je kod teških infekcija, dehidracije, nekontroliranog dijabetesa, problema s jetrom i akutne bolesti srca. Stanje laktacidoze također može uzrokovati simptome kao što su povraćanje, umor, slabost, znojenje, bolovi u trbuhu, mučnina, otežano disanje. Neke su nuspojave vrlo česte i javljaju se u više od 10% bolesnika: mučnina, povraćanje, gubitak apetita, proljev, bolovi u trbuhu. Uobičajene nuspojave javljaju se između 1% i 10% pacijenata koji koriste ovaj lijek: glavobolja, vrtoglavica, metalni okus u ustima. Manje česte nuspojave javljaju se između 0,1% i 1% pacijenata: bolovi u zglobovima, otečene ruke, gležnjevi ili stopala, zatvor. Vrlo rijetke nuspojave javljaju se u manje od 0,01% pacijenata: crvenilo kože, svrbež, otežano disanje, nedostatak vitamina B12. Ako primijetite bilo koju drugu nuspojavu koja nije navedena u uputama za lijek Daltex, obavijestite svog liječnika.

Daltex - cijena, iskustvo

Iako je primjena Daltex rijetko povezana s poremećajem funkcije jetre, prije početka liječenja potrebno je napraviti testove funkcije jetre, tj. jetreni enzimi. Doziranje se mora odrediti pojedinačno. Terapija se postupno povećava jer se na taj način mogu smanjiti nuspojave i odrediti minimalna doza potrebna za regulaciju glikemije. Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima koje ste nedavno koristili, uključujući i lijekove bez recepta. Treba imati na umu da su svaki bolesnik i njegovo stanje različiti, pa doza može varirati ovisno o bolesti, dobi bolesnika i povijesti bolesti. Ako ste uzeli previše tableta, odmah se obratite svom liječniku. Nemojte uzimati dvostruku dozu, dvije tablete u isto vrijeme, kako biste nadoknadili propuštenu dozu. Budući da Daltex može izazvati omaglicu, preporučuje se veći oprez pri upravljanju strojevima ili vozilima. Lijek se izdaje na recept. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Čuvati izvan pogleda i dohvata djece. Ne bacajte lijek u odvode ili smeće jer ćete na taj način pridonijeti zaštiti okoliša.


Tagovi: