Dabroston – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Dabroston - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Dabroston se daje ženama kao nadomjesna hormonska terapija

Hormonalna ravnoteža je odraz ženskog zdravlja, a neravnoteža ili hormonalni disbalans ženama donosi mnoge tegobe u cijeloj reproduktivnoj fazi, sve od prve mjesečnice do menopauze. Dabroston se daje ženama kao nadomjesna hormonska terapija da se smanji broj tegoba izazvanih tom hormonalnom neravnotežom, a često i poveća ženina plodnost i mogućnost začeća. Dobro je znati da ovaj lijek nije kontraindiciran za trudnoću, jer ga ginekolozi ponekada daju i trudnicama, dapače regulacijom menstrualnog ciklusa povećava mogućnost začeća.

Prije nego što vam vaš ginekolog prepiše dabroston, vjerojatno će vam izmjeriti razinu hormona. Žene koje imaju endometriozu, dismenoreju, neuredne menstrualne cikluse, sekundarnu amenoreju, pate od predmenstrualnih tegoba (PMS), neplodnosti zbog nedostatka žutog tijela, trudnice kojima prijeti spontani pobačaj, krvarenje iz uterusa, mnogo je stanja koja se kod žena liječe nadomjesnom hormonskom terapijom. Jedno od najvažnijih djelovanja dabrostona je i zaustavljanje krvarenja. U većini slučajeva nadomjesno hormonalno liječenje treba provoditi najmanje 6 uzastopnih menstrualnih ciklusa da djelovanje lijeka potraje.

Dabroston doziranje mjere opreza i nuspojave

Što se tiče interakcije ovog lijeka s drugim lijekovima malo je takvih podataka, a ne zna se ni za slučajeve predoziranja, ali to samo znači da svom liječniku kada vam propisuje neki lijek trebate reći da ste na hormonskoj nadomjesnoj terapiji. Dabroston doziranje mjere opreza i nuspojave su navedeni u uputama o lijeku, može se kod nekih žena probojno krvarenja, tada se povećava doza, a ako uzimate još neki estrogenski lijek pročitajte upute i za njega.

Dabroston može prouzročiti promjene na dojkama i vaš liječnik vas o tome treba informirati. Česte nuspojave su hematološki poremećaji (tromboze, ugrušci, hemolitička anemija), glavobolje (migrena), ponekada preosjetljivost dovodi do poremećaja živčanog sustava, jetrena oštećenja (žutica), malaksalost (gubitak snage), bolovi u trbuhu, promjene na koži (osip, svrbež, urtikarija), slabljenje imunološkog sustava. Žene sa nasljednim nepodnošenjem galaktoze, ili manjkom lap laktaze ili glukoze galaktoze ovaj lijek ne smiju uzimati. Kod promjena na dojkama se trebaju javiti svom liječniku na dodatne preglede.

Dabroston zbog izostanka ovulacije i ciste na jajniku

Ako pratite iskustva žena sa dabrostonom na forumima otkrit ćete da ginekolozi propisuju taj lijek u raznim situacijama kod žena. Jedna žena piše da je dobila dabroston zbog izostanka ovulacije i ciste na jajniku, tvrdi da ima točan i uredan ciklus od 28 dana, ali joj izostaje ovulacija, a ona želi zatrudnjeti. Ova hormonalna nadomjesna terapija povećava razinu progesterona bez kojeg nema ovulacije, pa je liječenje dabrostonom u takvim slučajevima vrlo učinkovito i može doći do začeća.

Jedna žena tvrdi da otkad uzima dabroston obavezno prokrvari usred ciklusa (između dvije mjesečnice), ali vjerojatno se radi o proboju sukrvice, a ne pravom menstrualnom krvarenju, što je česta nuspojava ovog lijeka. Druga žena se žali na bolne dojke otkad je na dabrostonu, ali na tu nuspojavu ju je trebao pripremiti njezin ginekolog. Često žene ovaj lijek dobiju nakon prestanka uzimanja kontracepcije da im se menstrualni ciklus normalizira i stabilizira. Umor i blago povišena temperatura se također mogu pojaviti kao nuspojave.


Tagovi: