Cvijet soli – ljekovitost i upotreba delikatnog začina

Hrana i piće

Cvijet soli - ljekovitost i upotreba delikatnog začina

Što je cvijet soli i njegove karakteristike

Cvijet soli je zbog svog sastava najzdravija i najkvalitetnija vrsta soli. Nastaje kao tanki sloj na površini mora koje se isušuje, a izgleda kao kristali sa cvjetnim uzorkom. Poznati je francuski naziv Fleur de sel jer je na sjeveru Francuske najpoznatije mjesto koje se bavi upravom ovom djelatnosti. Kod nas se ova djelatnost radi u našim dvjema najpoznatijim morskim solanama u Ninu i na otoku Pagu.

Kada se prikuplja to se treba raditi vrlo pažljivo zbog krhkosti, pa su u prošlosti to uvijek radile žene kako bi svojom nježnosti uspijevale obrati prekrasne cvjetove soli. Uglavnom je bijele boje, no može biti i blago sive ili roze boje. Prikupljanje se obavlja samo tokom srpnja i kolovoza, u ranim jutarnjim satima ili kasnim večernjim.

Cvijet soli se ne prerađuje ni na koji način nego se odmah nakon prikupljanja pakira i sprema u kutije za daljnje sušenje prije distribucije i prodaje. S obzirom na svoj sastav koji je bogatiji nego obična sol cijena je puno viša nego za morsku sol koja se skuplja talogom na dnu bazena za isušivanje morske vode.

Cvijet soli zašto je najzdravija sol

Sastav cvijeta soli je upravo taj razlog zašto je cvijet soli najzdravija sol za ljudski organizam. Treba napomenuti da nema dodavanja joda i da se ne prerađuje ni u kojem obliku, niti se dodaju aditivi. Ova je sol bogata brojnim mineralima koji su blagotvorni za ljudski organizam. Osim kalija, magnezija, kalcija, željeza, sadrži još u tragovima i druge brojne minerale kao što su mangan, natrij, bakar, fosfor, jod, brom, silicij i cink.

Upravo kalcij i magnezij su minerali koji cvijet soli daju prednost pred morskom soli, uz činjenicu da nema dodavanja niti joda niti aditiva. Zbog kalcija i magnezija je ova sol nešto slanija od morske, a upravo oni omogućavaju bolje upijanje vlage čime se postiže intenzivniji okus kada se dodaje jelu.

Kako je ova sol zapravo proizvod djelovanja metabolizma algi i mikroorganizama uz brojne minerale koje sadrži blagotvorno djeluje na optimalan način u iskorištavanju potrebnih minerala za ljudski organizam. Upravo iz tog razloga je uvijek preporučena od strane liječnika zbog svoje nutritivne vrijednosti za svakodnevnu uravnoteženu i zdravu prehranu.

Cvijet soli upotreba i gdje nabaviti

U davnini još od antičkog doba stari Grci, kasnije i Rimljani imali su bazene morske vode i dobro poznavali nutritivnu i ljekovitu vrijednost cvijeta soli. Danas je svakako najpoznatije mjesto proizvodnje cvijeta soli na sjeveru Francuske, dakako može ga se naći svugdje na Sredozemlju od Portugala, Španjolske, Italije. U Hrvatskoj koja se koristi Jadranskim morem koje nije bogato jodom, cvijet soli se proizvodi u solanama u Ninu i otoku Pagu.

U Hrvatskoj se cvijet soli može nabaviti u solanama koje ih proizvode, međutim modernom distribucijom moguće ga je nabaviti i u specijaliziranim trgovinama bio proizvoda. Nemojte se iznenaditi cijenom jer je nešto viša od obične morske soli. Međutim, ukoliko ste se odlučili na zdravu prehranu ovaj sastojak trebate imati u svom domu.

Ova sol se ne smije koristiti za kuhanje jer će time izgubiti na većem dijelu svojih sastojaka već kao dodatak na kraju pripreme obroka. Shodno tome izbjegavajte dodavanje ove soli kipućim i vrućim jelima, nego je dodajte kad se obrok malo ohladi neposredno prije jela. Ujedno može služiti i kao dekoracija jelu. Često se koristi uz ribu, povrće, jaja, meso, ali i kao pojačivač okusa čokolade i karamele. Vrlo je hranjiva i za ljudsku kožu naročito za njegu kože lica kao piling koji poboljšava cirkulaciju i odstranjuje mrtve stanice kože.

Tagovi: