Što je crvuljak

Ljepota i zdravlje

Što je crvuljak

Zabluda je da je crvuljak beskorisni evolucijski ostatak

Ima više zabluda oko malenog, zakržljalog, crvolikog organa, smještenog na početku debelog crijeva, na desnoj strani donjeg trbuha, iznad desne prepone, kojeg medicina zove latinskim nazivom appendix vermiformis, a narod slijepo crijevo. Toj zabludi, a vjerojatno i pogrešnom nazivu je pomalo kriva i medicina koja je slijepo crijevo smatrala beskorisnim suviškom koji treba odstraniti. No, zabluda je da je crvuljak beskorisni evolucijski ostatak, danas se zna da slijepo crijevo skladišti dobre bakterije za borbu protiv crijevnih bolesti.

Crvuljak je malen crvoliki organ, dužine 8 centimetara i debljine 5 milimetara koji izlazi iz debelog crijeva na mjestu gdje u njega ulazi tanko crijevo i u obliku vrećice visi prema zdjelici ili u nekom drugom položaju, a povezan ja sa svim okolnim organima. Apendicitis ili upala slijepog crijeva je obično praćen jakim bolovima i najčešće se rješava kirurškim putem. Ovakve upale često završavaju perforacijom slijepog crijeva koja može biti i po život opasna.

Crvuljak funkcionira kao dio imunološkog sustava

Danas se sve češće kod upale slijepog crijeva pokušava sačuvati taj maleni organ, iako su sve donedavno liječnici mislili da ga je kod upale najbolje odstraniti, jer ionako ničemu ne služi. No, znanstveni stav prema crvuljku se promijenio, jer se došlo do spoznaje da crvuljak funkcionira kao dio imunološkog sustava, sa dobrim bakterijama koje skladišti i čuva, pomaže u obrani od crijevnih bolesti, naročito kod dizenterije i kolere, iako ga se ponekada ipak mora odstraniti.

Tijekom neonatalnog razvoja crvuljak poput kakvog selektora razvrstava i određuje koje dobre bakterije trebaju biti u crijevima, a koje u debelom crijevu. Dakle, nema u zdravom ljudskom tijelu nijednog suvišnog organa, ali još uvijek ne znamo sve o svim organima, neke stvari tek otkrivamo, kao i to da se svaki zdravi organ može razboljeti. Statistički oko 5 % stanovništva obolijeva od upale slijepog crijeva tijekom života, a uzroci mogu biti gliste, tvrda stolica ili progutan strani predmet.

Upaljeni crvuljak se može spontano oporaviti

Još uvijek je uz terapiju antibioticima operacija i odstranjenje slijepog crijeva najčešća praksa. Ako do akutne upale dolazi zbog već nabrojanih smetnji koje zaprečuju krvotok u slijepom crijevu, pa se zato bakterije množe nekontrolirano, a bol signalizira infekciju, zašto liječnici uvijek odstranjuju upaljeno slijepo crijevo. Upaljeni crvuljak se može spontano oporaviti, ali se infekcija može vratiti i zato ga ipak odstranjuju, a i zbog mogućih perforacija koje donose mnoge komplikacije, neke i po život opasne.

Zašto sumnje na upaljeni crvuljak počinju bolovima oko pupka vjerojatno ima veze sa njegovom povezanošću sa ostalim organima. Kada se ta bol počne spuštati u donji dio trbuha idite u bolnicu. Ako imate atipične bolove do prave dijagnoze će doći samo liječnici, inače iz SAD-a predlažu dijagnostičku metodu “ležećih policajaca”, dok se vozite u bolnicu, ako se bol pojačava na svakom hupseru preko kojeg prelazite, znat ćete dijagnozu prije svojih liječnika i možete ubrzati njihovu intervenciju.

Tagovi: