Crvena riža gdje kupiti

Crvena riža gdje kupiti

Crvena riža i njena popularnost u kulinarstvu

Zahvaljujući povećanom promoviranju zdrave i raznolike prehrane riža je zadnjih godina na glasu zdrave i zasitne namirnice. Iako nam nutricionisti i dalje ne znaju reći koja je od 45.000 sorti riže najbolja za naše zdravlje, ime crvena riža sve se više nalazi u brojnim receptima ili savjetima. Crvena riža je posebna sorta riže koja se smatra zdravijom od bijele ili smeđe. Po čemu je ova sorta tako posebna? Radi svoje teksture, osebujnijeg okusa, bogatstvu nutritivnih sastojaka.

Za razliku od bijele sorte koja je rafinirana, crvena je integralna i sadržava ljusku, klicu, mekinje kao i endosperm. Bogata je prehrambenim vlaknima, vitaminima iz B skupine, željezom, cinkom, magnezijem, manganom, fosforom, selenom, kalijem. Svoju boju dobila je od antocijanina, što je prirodni pigment koji je topljiv u vodi. Postaje sve popularnija u kulinarstvu, a sve zahvaljujući svojem izgledu i prehrambenim vrijednostima. Osim navedenog, brojni stručnjaci smatraju kako njena konzumacija pomaže u poboljšavanju rada probave, sprječavanju konstipacije, mršavljenju, sprječavanju anemije, poboljšavanju zdravlja kostiju, jačanju imuniteta.

Crvena riža se može pripremiti i doma

Neovisno o tome jeste li vrsni kuhar ili ne, zasigurno ste upoznati s pripremom riže. Kako se priprema crvena riža? Ona se stavlja u posoljenu vodu prema omjeru 1: 3. Riža je gotova onda kada nabubri, na dodir postane mekana i kada upije svu tekućinu. Nakon što se skuha stavlja se sa strane da se odmori 5 minuta. Ona će se najčešće poslužiti kao prilog uz pečeno meso ili povrće. Da li je njena konzumacija opasna? Crvena riža može uzrokovati određene nuspojave i potrebna je opreznost prilikom njene konzumacije.

Ona nije pogodna za mlađe osobe, trudnice, dojilje i sve osobe koje pate od problema s radom jetre. U kulinarstvu ona će se koristiti kao dodatak drugim jelima ili kao stabilizator hrane. U drugim kulturama ona se koristi kao konzervans, prehrambena boja ali i kao začin. Ukoliko planirate konzumirati navedenu rižu bilo bi dobro da se držite uputa na pakiranju koja se odnose na doziranje i način pripreme. Pripremljenu rižu poželjno je pojesti u roku od 2 dana.

Crvena riža kupnja i konzumacija

Crvena riža se može kupiti u bilo kojoj prodavaonici zdrave prehrane ili na bio odjelima u određenim trgovinama. U prosjeku, za 500 grama izdvojit ćete 3.92 eura. Ako vam se ne priprema riža na klasičan način, tada možete potražiti navedeni oblik riže i kao dodatak prehrani. Crvena riža dolazi i u obliku kapsula koje se mogu kupiti u bilo kojoj ljekarni po izboru. Da li je poželjno konzumirati crvenu rižu? Usporedi li se s rafiniranim rižama, njen udio vlakana i mineralnih soli je svakako veći.

Nutricionisti naglašavaju kako je zdravija od bijele i smeđe riže i kako je svakako zdravija. Njena konzumacija često će se preporučiti osobama koje imaju visoki kolesterol ili glukozu, kao i osobama koje žele smršavjeti. Njenom konzumacijom mogu se spriječiti kardiovaskularne bolesti koje su danas vodeći uzrok smrtnosti u svijetu. Njena jednostavna priprema i brojne zdravstvene prednosti svakako ju stavljaju na listu popularnih i zdravih namirnica, a njena popularnost raste iz dana u dan.


Tagovi: