Crna rotkva nuspojave

Crna rotkva nuspojave

Što je crna rotkva?

Crna rotkva pripada u obitelj kupusnjača. U Kineskoj se kulturi vjeruje kako ova zaboravljena namirnica s paprenim okusom pomaže u održavanju zdravlja i vitalnosti. Danas se ova namirnica uzgaja u Europi, određenim regijama Azije, Sjeverne Amerike te Australije. Iako je mnogima ova namirnica nepoznata, ona zapravo ima dugu povijest. Određena istraživanja pokazuju kako se navedena rotkva jela i u drevnom Egiptu, točnije, bila je redovito na tanjurima radnika koji su gradili piramide.

Koja je nutritivna vrijednost crne rotkve? Crna rotkva se svakako može pohvaliti s veoma malenom energetskom vrijednošću. U 100 grama crne rotkve nalazi se svega 16 kalorija! Neovisno o svojoj slaboj hranidbenoj vrijednosti, ova rotkva je bogata s antioksidansima, mineralima, elektrolitima, prehrambenim vlaknima te vitaminima. Korijen ove rotkve (u svježem stanju) na 100 grama osigurava do 15 mg vitamina C. Osim navedenog, rotkva također sadrži i sulforafan, što je antioksidans iz skupine izotijacinata. Ovaj antioksidans se danas koristi u liječenju karcinoma prostate, debelog crijeva, dojke i jajnika.

Crna rotkva utjecaj na zdravlje

Konzumacija crne rotkve svakako ima pozitivno djelovanje na naše tijelo. Što se događa u našem tijelu kada jedemo ovu namirnicu? Poboljšava se funkcija jetre - Znamo kako je jetra jedan od važnijih organa u našem tijelu. Konzumacijom crne rotkve pojačavamo funkciju jetre i čistimo ju od toksina. Čisti bubrege - Rotkva je prirodni lijek za stvaranje kamenca u žučnom mjehuru ili bubrezima. Konzumacijom se povećava potreba za mokrenjem, što doprinosi čišćenju od kamenja ili pijeska. Regulira naš kolesterol - Njena korijenska kultura imat će pozitivan učinak na metaboličke procese u našem tijelu. Smanjuje nastanak lošeg kolesterola, što smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti.

Jača kosu - Sok od crne rotkve može se popiti ili utrljati na korijen kose. Cirkulacija na vlasištu se povećava, a folikuli dlake oživljavaju i potiču rast kose. Poboljšava izgled i stanje kože - Crna rotkva sadrži B vitamine i cink koji su neophodni za uklanjanje toksina iz kože. Redovitom primjenom, antioksidansi iz crne rotkve blagotvorno će djelovati na izgled kože. Crna rotkva se danas najčešće spominje kao prirodan lijek za jetru, žuč i kolesterol.

Crna rotkva primjena i nuspojave

Ovu namirnicu možemo pronaći u brojnim kuhinjama. Crna rotkva se najčešće jede za hladnijih zimskih mjeseci, i to sirova. Iako je najčešće dio salata, ona se također može i pirjati, kuhati i peći - no s termičkom obradom gubi svoju hranjivost. Koliko dugo može trajati crna rotkva? Ako imate tamno i suho mjesto za skladištenje poput podruma, tada ona može trajati cijelu godinu. Da li njena konzumacija uzrokuje nuspojave? Postoje određene kontraindikacije kod konzumiranja korjenastog povrća.

Tko bi trebao izbjegavati ovu namirnicu? Osobe koje imaju čir na dvanaesniku ili na želucu, osobe koje su preživjele srčani udar, osobe koje imaju bolesti jetre ili bubrega, osobe koje imaju bolesnu gušteraču, osobe koje su sklone alergijama. Ova namirnica preporučuje se zdravim osobama koje ne pate od kroničnih stanja ili bolesti. Poželjno je da se prije konzumacije savjetujete s liječnikom. Ako svojevoljno uzimate crnu rotkvu, tada možete pogoršati zdravlje, stoga se uvijek preporučuje konzultacija s liječnikom.


Tagovi: