Crna rotkva gdje kupiti

Crna rotkva gdje kupiti

Što je crna rotkva?

Rotkva je prilično zastupljena namirnica u našem podneblju. Često se konzumira za zimsko vrijeme kada je organizmu potrebna nešto jača obrana od infekcija ili virusa. Neovisno da li je crna ili bijela, rotkva svakako obiluje korisnim sastojcima koji je čine iznimno ljekovitom. Rotkve imaju okrugao te vretenast korijen, a karakteristične su prema svojem oštrom mirisu i reskom okusu. Crna rotkva potječe iz Azije i svakako je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka na svijetu. Rotkvu su voljeli i drevni Egipćani, što se može vidjeti po raznim crtežima koji su se stavljali u grobnice.

Danas je crna rotkva rasprostranjena po cijelome svijetu, mnogi ju koriste kao salatu, začin ili kućni lijek. Iako njen miris i okus potiču apetit, potrebno je naglasiti kako je ona teška za probavu i kako ju valja dobro napraviti prije konzumacije. Rotkva se mora pripraviti neposredno prije obroka, jer stajanjem gubi svoja svojstva. Ova biljka ima malu energetsku vrijednost, sadrži ponešto proteina, ugljikohidrate, masti kao i celulozu. Bogata je s kalijem, kalcijem, fosforom, natrijem i željezom, i u nešto manjim količinama s magnezijem, sumporom, bakrom, kobaltom, cinkom i fluorom.

Kako se priprema crna rotkva?

U našim krajevima, crna rotkva se najčešće jede na salatu. Često se miješa s jabukom, maslinama, kiselim krastavcima, i začinjava s maslinovim uljem ili mliječnim proizvodima. Njena konzumacija teško sjeda na probavu, stoga ju valja konzumirati što više usitnjenu. Važno je naglasiti da se rotkva ne smije soliti jer ona može postati štetna. Iako se crna rotkva smatra narodnim lijekom za infekcije u organizmu, preporučljiva je samo za osobe koje nemaju probleme sa želucom ili probavom.

Kako se još može spremiti? Rotkve se isto tako mogu pirjati, kuhati ili peći - no potrebno je naglasiti kako se termičkom obradom gube njena svojstva. Ako niste ljubitelj salata, tada je poželjno da od rotkve napravite gustu juhu u koju ćete dodati sastojke po želji. Da li je poželjno konzumirati crnu rotkvu? Konzumacija ove rotkve je svakako pokazala blagotvoran učinak na brojne sustave u našem organizmu. Njena konzumacija pozitivno djeluje na dišne puteve, probavni sustav, žuč i kolesterol.

Gdje se može kupiti crna rotkva?

Pošto pripada u skupinu kupusnjača, crna rotkva je često tražena za zimske mjesece. Gdje kupiti crnu rotkvu? Ova rotkva je nešto manje zastupljenija od klasične bijele rotkve. Može se kupiti na raznim OPG imanjima ili na placu ako imate sreće. Cijena će ovisiti o proizvođaču i prodavaču. Kako se skladišti? Crna rotkva s lišćem može se skladištiti do 2 tjedna na temperaturi od 0 stupnjeva, na vlažnom mjestu. Ukoliko je bez lišća, njena trajnost je do mjesec dana.

Najčešće se skladišti u podrumima te trapovima, gdje joj rok valjanosti može doseći i 4 mjeseca. Da li sami možete uzgajati ovu rotkvu? Da. Moguće je kupiti sjeme i posaditi u vlastitom vrtu. Riječ je o dvogodišnjoj biljci koja će u prvoj godini razviti hipokotilski gomolj, u donjem dijelu ona ima korijen, a na vrhu se nalazi skraćena stabljika s izduženim i dlakavim lišćem. Gomolj će biti okruglog, ovalnog ili valjkastog oblika. Izvana, rotkva može biti crne, smeđe, crvenkaste ili krem bijele boje. Njeno tkivo je bijelo i sočno.


Tagovi: