Što je crijevna flora

Što je crijevna flora

Crijevna flora, mikrobiota il mikrobiom je popis mikrostanovnika u crijevima

Postoje korisni mikroorganizmi koji prirodno žive u ljudskom dijelu, točnije u gastrointestinalnom području, a najveće kolonije su u crijevima. Crijevna flora, mikrobiota ili mikrobiom je popis mikrostanovnika u crijevima iako svi nisu detaljno istraženi i proučeni jer se još ne mogu uzgajati izvan tijela. Dijete se rađa sterilnih crijeva i svoju mikrofloru polako stvara preko majčinog tijela, a to preuzimanje počinje porodom, ali samo kod prirodnog poroda, djeca rođena carskim rezom zakinuta za taj mikro-početak naseljavanja.

Crijevna flora je prva linija imunološke obrane, a u crijevima živi preko 100 bilijuna bakterija od kojih je poznato tek 1500, a zanimljivo je da mikroorganizama u toj mikroflori ima 100 puta više od sveukupnog broja stanica u ljudskom tijelu. Izgleda da su ljudska crijeva najgušće naseljen prostor u svemiru, ali slična naseljenost je i u životinjskom probavnom traktu. Čini se da je jedne trećina mikroorganizama zajednička svim ljudima, a druge dvije trećine su raspoređene svima individualno.

Crijevna flora, bolesti i lijekovi

Ako je mikroflora dio imunološke obrane od bolesti, pitanje zašto se pojavljuju sve nove i novije bolesti se nameće samo od sebe. Crijevna flora, bolesti i lijekovi su u vrlo uskoj vezi i utječu jedni na druge, a neki lijekovi ubijaju korisne bakterije u crijevima (antibiotici, kemoterapeutici) pa ih treba uzimati s jogurtom ili acidofilnim mlijekom. Ovi lijekovi ubijaju korisne bakterije ili ih pretvaraju u patogene, a i dugotrajno uzimanje drugih lijekova može biti pogubna.

Narušena crijevna flora se naziva disbioza, a taj disbalans mikroflore u crijevima donosi niz novih tegoba i novih bolesti. U nalazima i pretragama nedostaju mikroelementi, osiromašena mikroflora ne sintetizira dobro vitamine grupe B, ne uspijeva obraniti tijelo od drugih ugroza i tako narušeni unutarnji ekosustav propušta uljeze prema svim organima, pa i prema mozgu. Još Hipokrat je prije 2 500 godina i mnogi drugi autoriteti iza njega su tvrdili da sve bolesti kreću od crijeva i probave i naglašavali vrijednost posta i detoksikacije.

Crijevna flora, životne navike i prehrana

Liječiti neku tešku bolest većina ljudi shvaća ozbiljno, ali paradoks je da nakon nekih liječenja treba provesti prirodno liječenje ili čišćenje od teških lijekova, o tome se malo vodi računa, jer medicina o tome šuti. Crijevna flora, životne navike i prehrana su također u vrlo uskoj vezi. Osobna higijena i higijena stanovanja i radnog prostora su potrebni, ali, agresivna kemijska sredstva za čišćenja mogu biti pogubna, ne pretjerujte, ne morate poubijati sve živo oko sebe.

Udišete ta kemijska isparenja i trujete svoje male stanovnike koji vas trebaju braniti. Sve više proizvođači hrane, naročito one životinjskog porijekla koristi antibiotike radi bržeg uzgoja, svi ti antibiotici završe na tanjuru i vaša crijevna flora je ugrožena svaki dan. Uz to za svaku boljku uzimate po neku tabletu, a na popisu ubojica mikroflore su oralni kontraceptivi, antidepresivi, neke hormonske i neke radiološke terapije, steroidi, analgetici, lijekovi protiv žgaravice, antipsihotici, lijekovi protiv nesanice, antidepresivi, citostatici, suvremeno liječenje uzima svoj danak.


Tagovi: