Što su analgetici

Ljepota i zdravlje

Što su analgetici

Što su analgetici

Analgetici su skupina lijekova dobro poznatih većini stanovništva. Riječ analgetik grčkog je podrijetla i odnosi se na lijekove koji smanjuju ili ublažavaju bolove, bilo da se radi o glavi, mišićima ili zglobovima. Osim toga, koriste se za liječenje visoke temperature, ublažavanje simptoma povezanih s bolešću, ozljedom ili operacijom. Kada se pojavi bol ili nelagoda, obično tražimo alternative koje brzo rješavaju problem kako bismo mogli nastaviti s svakodnevnom rutinom. Svi mi imamo ove lijekove u svojim ormarićima i uzimamo ih za liječenje svakodnevnih bolesti. U ovom slučaju samoliječenje analgeticima je najčešća opcija, no činimo li ispravno? Činjenica je da su analgetici, ovisno o dozi, dostupni u slobodnoj prodaji i ne zahtijevaju recept. Ali ono čega nismo toliko svjesni je da njihova dugotrajna upotreba može dovesti do problema sa želucem, jetrom i kardiovaskularnim sustavom. Lijekovi koji se izdaju bez recepta koriste se za ublažavanje blage do umjerene akutne boli. Svaki lijek protiv bolova uvijek treba koristiti prema uputama ili savjetima vašeg liječnika.

Što su analgetici i najčešća klasifikacija

Razumijevanje što su analgetici, po čemu se razlikuju i kakve učinke imaju ključno je za njihovu sigurniju i učinkovitiju upotrebu. Primjena analgetika dio je liječenja prehlade, gripe, ublažava bolove i druga stanja. Određene analgetske komponente mogu kombinirati oba učinka, pomažući u smanjenju boli i vrućice u isto vrijeme. Također ih je važno razlikovati od drugih vrsta lijekova, poput protuupalnih lijekova i antibiotika. Na tržištu postoji nekoliko skupina analgetika od kojih je svaka indicirana za liječenje boli različite vrste i intenziteta. Najčešća klasifikacija analgetika obično je sljedeća: Nesteroidni protuupalni lijekovi, unutar ove skupine nalazimo paracetamol i ibuprofen. Primjerice, paracetamol je učinkovit u liječenju glavobolje i drugih blažih bolova, ali ne i kod onih bolova koji su posljedica određenog upalnog procesa. Jaki opioidni analgetici koriste se za jaku bol, uključujući morfin, oksikodon i druge. Budući da imaju visok analgetski potencijal, korisni su u liječenju boli povezane s postoperativnim stanjima, rakom ili ozbiljnim stanjima.

Što su analgetici i kako djeluju u tijelu?

Kada govorimo o boli, znamo da je to vrlo neugodan osjećaj koji je povezan s različitim uzrocima. Ovisno o vrsti boli koriste se različiti analgetici. Budući da je proces boli prilično složen, postoje mnoge vrste analgetika koji ga ublažavaju djelovanjem na različite mehanizme. Tjelesna bol može varirati od blage do jake boli. Može biti akutan ili postati kroničan, dugotrajan problem. Svaki od analgetika i protuupalnih lijekova može se razlikovati prema njihovoj funkciji. Naime, analgetici smanjuju bol i temperaturu, dok protuupalni lijekovi smanjuju bol kada je prisutna upala. Što se tiče vremena, tablete protiv bolova mogu se uzimati na prazan želudac s čašom vode, a protuupalni lijekovi se ne smiju uzimati na prazan želudac. Lijekovi protiv bolova koriste se za glavobolje, bolove u mišićima, zglobovima, groznicu ili gripu. Protuupalni lijekovi koriste se kod ozljeda mišića, artritisa i menstrualnih bolova. U oba slučaja osoba se mora ponašati odgovorno, a za sve nedoumice i pitanja važno je konzultirati se s liječnikom.

Tagovi: