Oksikodon – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Oksikodon - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Tablete Oksikodon – djelovanje

Lijek Oksikodon je analgetik, lijek protiv bolova, koristi se u obliku tableta za primjenu kod odraslih osoba. To su tablete s produljenim oslobađanjem, čije djelovanje traje 12 sati. Ovaj lijek propisuje se za liječenje jakih bolova odnosno za ublažavanje bolova. Također lijek je namijenjen i za sprječavanje pojave zatvora odnosno konstipacije. Lijek se uzima na liječnički recept, a prije nego se počne uzimati važno je pročitati uputstvo o lijeku, kako bi znali u kojim slučajevima se ne smije uzimati ovaj lijek, npr. u slučaju alergije na neki od sastojaka lijeka, u slučaju problema s disanjem itd. također opisanih u uputi lijeka. Posebno treba obratiti pažnju na opisana upozorenja i mjere opreza. Kod bilo kakvih nedoumica i nejasnoća u vezi uzimanja lijeka obavezno treba obavijestiti svog liječnika odnosno potrebno je savjetovanje s liječnikom. Vrlo je bitno kod uzimanja Oksikodona da lijek može uzrokovati fizičku i psihičku ovisnost, oprez je potreban i kod početka uzimanja, ali također i u slučaju prestanka uzimanja lijeka o čemu se dnevne doze trebaju prilagoditi prema uputama liječnika. Tablete se ne smiju žvakati niti drobiti. Posebno je zabranjena zlouporaba eventualno kod osoba ovisnih o psihoaktivnim tvarima tj. drogama. Sportaši također moraju biti na oprezu jer lijek može dati pozitivne rezultate na doping testovima. Ako osoba uzima neke druge lijekove posebno to treba naglasiti svom liječniku ili ljekarniku. Ne preporučuje se uzimanje alkohola u vrijeme uzimanja lijeka Oksikodona, također i da se izbjegava konzumiranje grejpa. U slučaju trudnoće ili dojenja obavezno je potrebno obratiti se svom liječniku ili ljekarniku za savjet. Također lijek može utjecati na sposobnost upravljanja vozilima ili rada sa strojevima te na to treba obratiti pažnju. O svim nuspojavama lijeka Oksikodon potrebno je obavijestiti liječnika.

Kako se uzima lijek Oksikodon

Lijek Oksikodon uzima se uvijek točno prema uputama liječnika i ljekarnika. To su tablete s produljenim oslobađanjem što znači da se njene djelatne tvari oslobađaju kroz dulje vrijeme, a djelovanje im traje 12 sati. Oksikodon tablete mogu se podijeliti na jednake doze, ali se ne smiju žvakati niti drobiti. Uobičajena doza lijeka uzima se onako kako je propisao liječnik odnosno ljekarnik prema uputama za lijek. Starije osobe i osobe koje imaju oštećenje jetre ili bubrega trebaju s posebnim oprezom uz konzultacije s liječnikom uzimati ovaj lijek, a ponekad i ne smiju uzimati ovaj lijek. Ne preporučuje se uzimanje Oksikodona kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina. Prema načinu primjene ove tablete su namijenjene za primjenu kroz usta na način da se progutaju s dovoljno tekućine (pola čaše vode), a mogu se uzimati sa ili bez hrane. O trajanju liječenja Oksikodonom i ako se namjerava prestati uzimati ovaj lijek odluke treba donositi liječnik. Potrebno je izbjegavanje situacija koje zahtijevaju visok stupanj pozornosti kao što je npr. upravljanje vozilom.

Oksikodon lijek – nuspojave

Oksikodon kao i drugi lijekovi može imati nuspojave, a o eventualnim nuspojavama odmah je potrebno obavijestiti liječnika. Može se raditi o predoziranju, tada dolazi do usporenog i plitkog disanja, može se dogoditi značajno sniženje krvnog tlaka kod k tome sklonih bolesnika. Mogu se javiti bolovi u trbuhu, povraćanje i mučnina, proljev, zatvor, problemi s probavom, suhoća usta, smanjenje teka do potpunog gubitka teka, glavobolja, omaglica, slabost, umor, kožne reakcije, vrtoglavica, teškoće sa spavanjem, mamurluk. Osim ovih mogu se javiti i neki slabiji simptomi koji su također opisani u uputi o lijeku, a o bilo kojoj nuspojavi potrebno je obavijestiti liječnika, ljekarnika ili medicinsku sestru. Također se mogu prijaviti i nuspojave koje nisu navedene u uputi o lijeku. Lijek se mora čuvati izvan pogleda i dohvata djece i ne smije se upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti navedenog na kutiji, naljepnici i blisteru. Čuva se na temperaturi iznad 25ºC. Lijek Oksikodon izdaje se na liječnički recept, u ljekarni.

Tagovi: