Cjepivo protiv tetanusa – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Cjepivo protiv tetanusa - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Cjepivo protiv tetanusa i njegovo djelovanje

Cjepivo protiv tetanusa je cjepivo koje štiti od zaraznih bakterija Clostridium tetani koje izlučuju toksin koji truje ljudsku krv i organizam. Kada osoba primi cjepivo protiv tetanusa ono će poticati organizam da stvori protutijela kojima će se organizam boriti u slučaju da se zarazi ovim bakterijama.

Bakterije mogu ući u organizam kroz kožu koja ima ogrebotine, posjekotine, ubodne rane, te opekotine, otvoreni prijelomi i duboke rane. Otrov koji ova bakterija stvara bez cjepiva uzrokovat će bolove, grčenje i ukočenost mišića, pa tako i mišića oko dišnog sustava pa dolazi do problema kod disanja i problema s gušenjem.

Cjepivo u sebi sadržava toksoid koji je oslabljeni toksin i neće izazvati bolest već će stvoriti imunološki otpor u slučaju kontakta sa bakterijom. Ovo cjepivo nije djelotvorno u slučajevima kada nastupi oboljenje, kao i svako cjepivo ima prvenstveno preventivno djelovanje. Djeca se cijepe ovim cjepivom od dojenačke dobi, nastavak cjepljenja je u školskim danima zajedno sa drugim cjepivima kako bi se djeca zaštitila od ovih opasnih bakterija.

Cjepivo protiv tetanusa i nuspojave

Nuspojave kod primjene cjepiva protiv tetanusa mogu se pojaviti ukoliko je osoba preosjetljiva na sastojke cjepiva ili su imali ozbiljnu reakciju kod prethodnog cjepljenja i kada se prije primjenilo cjepivo protiv tetanusa. Nuspojave su moguće i ako se cjepivo primi dok postoji povišena tjelesna tempertura, te ukoliko postoji mogućnost alergijske reakcije na cjepivo.

Nuspojave se mogu pojaviti ukoliko se cjepljenje obavlja prečesto pa može doći do predoziranja. Ukoliko osoba prima kemterapiju, radioterapiju, kortikosteroide, osobe koje boluju od HIV infekcije, malarije trebaju liječnika upoznati o svom zdravstvenom stanju prije primanja cjepiva protiv tetanusa kako bi se izbjegle nuspojave.

Cjepivo protiv tetanusa može izazvati na mjestu uboda i okolo crvenilo, bol, edem i svrbež, a može i nastati kvržica koja može ostati i do mjesec dana. Moguće je i prolazno povišenje temperature i tresavica, oticanje limfnih čvorova. Kod nekih osoba se pojavio i imunološki Arthusov tip preosjetljivosti kada postoji visoka razina antitijela pa se može javiti visoka temperatura, malaksalost i lokalne reakcije na koži.

Iskustva sa lijekom cjepivo protiv tetanusa

Iskustva osoba koje su primile cjepivo protiv tetanusa je da se kod nekih na mjestu primanja cjepiva javila lokalna reakcija u obliku crvenila, svrbež i osipa. Nekima se javila i povišena tjelesna temperatura praćena tresavicom. Kod nekih se javio i poremećaj živčanog sustava koji se nazivaju Brahijalni neuritis i Guillain-Barre sindrom.

Cjepivo protiv tetanusa se prima u nekoliko navrata, zapravo prvo se prima glavni dio, pa slijede docjepljivanja koja trebate nakon određenog perioda primiti kako bi prvobitno cjepivo bilo u potpunosti djelotvorno. Ukoliko iz nekog razloga se ne možete docijepiti na vrijeme vaš će liječnik odlučiti kada ćete primiti sljedeću dozu. Cjepivo se prima u liječničkoj ordinaciji i nije se moguće cjepiti samostalno jer cjepivo ne možete nabaviti u ljekarni i sami odlučiti da se trebate cijepiti.

Ukoliko se ozljeda dogodila i sumnjate da biste mogli biti zaraženi bakterijom odamh se obratite liječniku koji će vas cijepiti ovim cjepivom i odrediti kada će biti sljedeće docjepljivanje.

Tagovi: