Čizmica ili ćizmica?

Pravopis

Čizmica ili ćizmica?

U hrvatskom jeziku postoje mnoge dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Jedna od takvih dvojbi je i kako se pravilno piše umanjenica ili deminutiv imenice ženskog roda čizma. Dok neki pišu ćizmica, drugi pišu čizmica.

Međutim, pravilno je pisati čizmica, što znači da se u ovom slučaju koristi glas /č/.

Riječ čizmica označava manju ili kraću verziju obuće koja se zove čizma. To je naglašena umanjenica koja dolazi od turske riječi çizme. U hrvatskom jeziku koristi se u značenju vrste obuće koja se obično nosi zimi, a koja pokriva cijelo stopalo i dio noge.

Može biti izrađena od kože, umjetnih materijala ili gume.

Čizmice su popularne među djecom, posebno u zimskim mjesecima. Često su ukrašene nekim motivima, poput likova iz crtića ili životinja. Osim za zaštitu od hladnoće i snijega, čizmice su popularne i kao modni dodatak.

Često se nose uz traperice ili tajice, a mogu biti ukrašene čipkom, resama ili drugim ukrasima.

U nekim dijelovima Hrvatske, čizmice se nazivaju cokulama, što također može stvarati dvojbe oko pravilnog pisanja. Međutim, pravilno je pisati čizmica, bez obzira na to kako se u kojem dijelu Hrvatske nazivaju.

Ukratko, pravilno je pisati čizmica, a ova riječ označava umanjenicu imenice čizma. Čizmice su popularne zimske cipele koje se nose kao zaštita od hladnoće i snijega, ali i kao modni dodatak. Bez obzira na naziv koji se koristi u pojedinom dijelu Hrvatske, pravilno je pisati čizmica.