Čizmica ili ćizmica?

Čizmica ili ćizmica?

U hrvatskom jeziku postoje mnoge dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Jedna od takvih dvojbi je i kako se pravilno piše umanjenica ili deminutiv imenice ženskog roda čizma. Dok neki pišu ćizmica, drugi pišu čizmica.

Međutim, pravilno je pisati čizmica, što znači da se u ovom slučaju koristi glas /č/.Riječ čizmica označava manju ili kraću verziju obuće koja se zove čizma. To je naglašena umanjenica koja dolazi od turske riječi çizme. U hrvatskom jeziku koristi se u značenju vrste obuće koja se obično nosi zimi, a koja pokriva cijelo stopalo i dio noge.

Može biti izrađena od kože, umjetnih materijala ili gume.Čizmice su popularne među djecom, posebno u zimskim mjesecima. Često su ukrašene nekim motivima, poput likova iz crtića ili životinja. Osim za zaštitu od hladnoće i snijega, čizmice su popularne i kao modni dodatak.

Često se nose uz traperice ili tajice, a mogu biti ukrašene čipkom, resama ili drugim ukrasima.U nekim dijelovima Hrvatske, čizmice se nazivaju cokulama, što također može stvarati dvojbe oko pravilnog pisanja. Međutim, pravilno je pisati čizmica, bez obzira na to kako se u kojem dijelu Hrvatske nazivaju.Ukratko, pravilno je pisati čizmica, a ova riječ označava umanjenicu imenice čizma. Čizmice su popularne zimske cipele koje se nose kao zaštita od hladnoće i snijega, ali i kao modni dodatak. Bez obzira na naziv koji se koristi u pojedinom dijelu Hrvatske, pravilno je pisati čizmica.