Čitav ili ćitav?

Pravopis

Čitav ili ćitav?

Razlika u pisanju između glasova /č/ i /ć/ je česta dvojba u hrvatskom jeziku. Neke od uobičajenih grešaka su kuča umjesto kuća, vruče umjesto vruće, prića umjesto priča i slično. Neki govornici imaju problema s razlikovanjem tih glasova, dok drugima to ide lako. Neke regije su posebno osjetljive na ovaj problem zbog lokalnih govora koji nemaju očite razlike između ta dva glasa.

U ovom tekstu se fokusira na pridjev čitav ili ćitav.

Oba ta oblika su sinonimi i znače cio, cijel, neoštećen, potpun, sav. Pravilno je pisati čitav, tako da se fraze poput izvući čitavu kožu, čitav dan, čitav svijet i dr. pišu s “č”. Ostali oblici ovog pridjeva su čitava, čitavo, čitavog, čitavoj, čitavim, čitavima i čitavih.

Primjeri upotrebe ovog pridjeva su po čitav dan sjediš za tim računalom, mogla je provesti čitave sate čitajući knjige i časopise, obišao je čitav svijet ali nije vidio ništa ljepše od svog rodnog sela, jedva smo izvukli čitavu glavu i bili smo presretni zbog toga, te čitavu vječnost provela je u čekaonici kod liječnika.

Zaključak je da u standardnom hrvatskom jeziku treba pravilno pisati čitav, čitava, čitavo, čitavog, čitavoj, čitavim, čitavima i čitavih.