Citalon – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Citalon - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Citalon?

Citalon tablete se sastoje od djelatne tvari zvane citalopram, što navedeni lijek stavlja u skupinu antidepresiva (lijekovi koji se koriste za liječenje depresije). Navedeni lijek također pripada u skupinu selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotina ili SSRI. Ove skupine lijekova pomažu u ispravljanju pojedinih kemijskih neravnoteža koji uzrokuju simptome mentalnih bolesti. Za što se koristi Citalon? Navedene tablete se koriste za liječenje depresije, kao i za sprječavanje simptoma navedene bolesti. Liječenje navedenim tabletama je dugotrajno, i koriste se u svrhu sprječavanja ponovnih epizoda depresije.

Osim za depresiju, navedeni lijek se također koristi i za liječenje niza paničnih napadaja koji dolaze sa (ili bez) agro fobije - straha od otvorenog prostora. Navedene tablete se ne primjenjuju za liječenje osoba mlađih od 18 godina. Što morate znati prije uzimanja navedenog lijeka? Ove tablete se ne smiju uzimati: Ako ste osjetljivi na glavni sastojak lijeka, ili na druge sastojke koji su navedeni. Ako u isto vrijeme koristite lijekove koji pripadaju u skupinu inhibitora monoaminooksidaze ili ako ste nedavno prestali s uzimanjem. Ako imate urođenu manu nepravilnog srčanog ritma. Ako uzimate lijekove koji utječu na pravilan rad srca.

Citalon primjena i mjere opreza

Navedeni lijek će prepisati liječnik, što znači da se on izdaje samo na liječnički recept. Prije nego krenete u korištenje Citalon tableta, obavezni ste liječnika obavijestiti o svojem zdravstvenom stanju. Navedeni lijek ne smiju uzimati osobe koje: Imaju bolesti jetre ili bubrega, osobe koje pate od šećerne bolesti, osobe koje pate od epilepsije ili konvulzije, osobe koje imaju poremećaje u krvarenju, osobe koje su imale maniju ili panične poremećaje, osobe koje pate od snižene razine natrija u krvi, osobe koje primaju ECT, osobe koje pate od poteškoća s očima, osobe koje imaju poteškoća sa srcem i nepravilnim srčanim ritmom.

Osoba kojoj se prepišu Citalon tablete moraju imati na umu sljedeće stavke: Pojedine osobe koje pate od manične depresije mogu ući u manične faze, što je prepoznatljivo po neobičnim mislima koje se mogu brzo mijenjati, po jakim osjećajima, i po pretjeranoj fizičkoj aktivnosti. Ukoliko primijetite navedeno, potrebno je zatražiti liječničku pomoć. Ukoliko se pojave simptomi nemira u prvim tjednima liječenja, također je potrebno zatražiti pomoć. Navedeni lijek kreće s djelovanjem tek nakon nekoliko tjedana korištenja. Kod bolesnika može uzrokovati tjeskobu ili dodatnu anksioznost.

Citalon nuspojave i liječenje

Citalon se dobiva na liječnički recept. Navedeni lijek se kupuje u ljekarni po cijeni od 49,75 kuna za 28 tableta od 20 mg. Postoji i veće pakiranje od 56 blistera u kutiji. Važno je naglasiti kako Citalon može uzrokovati određene nuspojave, i one se neće manifestirati kod svakog. U česte nuspojave ubrajamo: Gubitak teka, uznemirenost osove, smanjenje seksualne želje, osjećaj tjeskobe, pojava nervoze, smetenost, neobični snovi, ravnodušnost, tremor, trnci, problemi pri koncentraciji, migrene, gubici pamćenja, zvonjenje u ušima, lupanje srca, zijevanje, proljev ili zatvor, povraćanje, bolovi u trbuhu, pojačana slina, svrbež, bolovi u mišićima, umor, peckanje kože, smanjena kilaža.

Ostale nuspojave su navedene na uputi o lijeku koja dolazi sa svakim pakiranjem. Kako čuvati tablete? Navedeni lijek se treba čuvati van dohvata djece, i on ne zahtijeva posebne uvjete za čuvanje. Potrebno je obratiti pozornost na istek roka valjanosti. Tablete se ne smiju prestati uzimati svojevoljno, točnije, ne smijete ih prestati uzimati ako se osjećate bolje, depresija se može ponoviti ako ukinete terapiju. Za ukidanje ili dobivanje terapije potrebno je obratiti se svome liječniku. Riječ je o dugotrajnom liječenju koje se ukida po prijedlogu liječnika ili stručnjaka. Iskustva bolesnika pokazuju kako je riječ o djelotvornom lijeku.


Tagovi: