Cista na jetri – uzrok, simptomi, liječenje

Cista na jetri - uzrok, simptomi, liječenje

Cista na jetri uzrok

Cista koja raste na jetri se formira prije rođenja osobe u embrionalnoj fazi, dok se beba još razvija u maternici. Cista na jetri se može pojaviti u bilo kojem trenu u životu te osobe, a veća vjerojatnost za pojavu ciste na jetri postoji kod žena nego kod muškaraca zbog ženske fizionomije i hormona.

Također, zaraza Echinococcus trakavicom može uzrokovati cistu na jetri. Ovakva vrsta parazita najčešće se zadržava na farmama i kod životinja koje se tamo nalaze, ali i kod pasa, te divljih životinja poput vukova, lisica, čagljeva. Ovu trakavicu možete svojim rukama pokupiti sa životinje i unijeti u svoj organizam, najčešće preko izmeta životinje koja je zaražena ovom vrstom trakavice.

Ako ste zaraženi ovom trakavicom, ciste se mogu pojaviti i na mozgu, bubrezima i ostalim organima pored cisti na jetri. Cista na jetri može biti uzrokovana bolestima policistične jetre, uslijed raka jetre ili neke ozljede jetre. Bolest policistične jetre je rijetko stanje koje je nasljedno, pa ga stoga vrlo vjerojatno imaju i članovi uže obitelji, ako se raspitate o obiteljskoj anamnezi to će biti potvrda.

Cista na jetri simptomi

Kada vam se pojave ciste na jetri, vrlo je vjerojatno da nećete imati simptome koji na to ukazuju zato što su takvi simptomi rijetkost. Većinom se simptomi pojavljuju kod osoba starijih od 60 godina. No, ako i imate simptome koje uzrokuje cista na jetri, oni su se mogu javiti kao bol u ramenima, ispupčen trbuh, raširen trbuh, nadutost u trbuhu, povraćanje, žgaravica, mučnina, osjećaj punine u abdominalnoj šupljini, bol u trbuhu na gornjoj desnoj strani.

Moguće je sa se cista toliko poveća da je možete osjetiti dodirom kroz vaš abdomen. Ovi simptomi nisu očiti, niti ćete ih dobiti ako cista na vašoj jetri ne raste ili ako miruje. Simptomi koji se mogu pojaviti će biti uočljivi kada cista na jetri počne krvariti. Ciste na jetri su inače benigne i bezopasne, no u jako rijetkim slučajevima od cisti na jetri može nastati cistični tumor koji ima određenu vjerojatnost da bi postao zloćudni i koji se može širiti jetrom. Iz tog razloga, najčešće liječnici preporučuju odstranjivanje cista ili cističnog tumora ako postoje na jetri zbog preventive.

Kako se liječi cista na jetri

Većina ljudi prvenstveno ni ne zna da se u njihovu tijelu nalazi cista na jetri jer ne uzrokuje simptome, no ako i znaju da je imaju i to im je otkriveno na pregledu, najčešće nema potrebe za ikakvim liječenjem. No ako ciste na jetri uzrokuju simptome i poveće probleme, tada ćete morati posjetiti svog liječnika, a ubrzo i specijalista kako bi vam započelo liječenje.

Simptomi se mogu olakšati vađenjem tekućine koja se nalazi u cisti i koja se tamo iznova nakuplja, a to ćete morat ponoviti koliko god puta je potrebno. Dakako, najučinkovitiji način liječenja cisti i načina da spriječite njihovo punjenje tekućinom, krvarenje i prsnuće jest da ju se na vrijeme odstrani kirurškim operativnim zahvatom.

Cista na jetri se može odstraniti laparoskopski, što ne ostavlja posljedice nakon samog zahvata i sam oporavak nije zahtjevan. Ako je uzrok vašoj cisti na jetri trakavica Echinococcus vrste, tada će vam liječnik preporučiti uzimanje antibiotika i izdati recept. A ako se u kojem slučaju od vaše ciste na jetri razvije bolest policistične jetre, možda će vam preporučiti transplantaciju jetre.


Tagovi: