Cista na jajniku – uzrok, simptomi, liječenje

Cista na jajniku - uzrok, simptomi, liječenje

Većina cista na jajniku su dobroćudne

Ciste su samo šupljine na jednom ili oba jajnika, obično ispunjene tečnošću od koje i rastu, dakle ne rastu razzmnožavanjem stanica i svaka odrasla žena se s njima susrela barem jedanput, a neke i češće. I ne brinite, većina cista na jajniku su dobroćudne, čak 95% cisti su benigne i povlače se same, ali nemojte ni zanemariti takvu dijagnozu. Naime neke ciste su uzrok neplodnosti, neke dovode do izokretanja jajnika ili pucaju i izativaju unutarnje krvarenje.

Cista na jajniku može biti funkcionalna i nefunkcionalna. Funkcionalne ciste nastaju zbog poremećaja u ovulaciji (folikularna cista), nefunkcionalne ili čokoladne ciste (endometrioza) su zapravo novotvorine ili tumori koji mogu biti benigni i maligni. Ove dvije vrste cista međusobno razlikuju izgledom, veličinom i sadržajem koji ih ispunjava. Luteinska cista nastaje kada se žuto tijelo jajne stanice ispuni tečnošću, hemoragične ciste izazivaju pucanje folikula i krvarenje u folikularnu šupljinu, ako se kroz par mjeseci ne povuku same treba ih kirurški ukloniti.

Cista na jajniku i policistični jajnici

Ako idete na redovite ginekološke preglede i cista na jajniku i policistični jajnici će biti na vrijeme otkriveni i po potrebi liječeni. Dok su simptomi kod obične ciste više nalik PMS sindromu, policistični jajnici obiluju brojnim cistama veličine do 1,5 centimetra što je na ultrazvuku jasno vidljivo, a simptomi su obično neredovite menstruacije ili potpuni izostanak mjesečnog menstrualno krvarenja. Liječenje je nužno, da ne bi došlo do neplodnosti i drugih komplikacija, a i mogu biti uzrok pojave drugih bolesti.

Zbog povećane razine androgena (muški spolni hormoni) najčešće liječenje policističnih jajnika je oralna hormonska kontracepcija. Usamljena cista na jajniku je obično dobroćudna ali kod nje mogu biti simptomi mučnina i povraćanje, nadutost trbuha, probavne tegobe, bolni spolni odnosi, bol u zdjelici, ako se pridruže neredovite menstruacije ili njezin izostanak, iznenadna i snažna bol u zdjelici i donjem dijelu trbuha, povišena temperatura, najmudrije je otići odmah ginekologu i obaviti sve dodatne preglede na koje vas pošalje.

Kada vas treba zabrinuti cista na jajniku

Ako već imate dijagnozu ali vam je ginokolog rekao da nemate razloga za brigu, a iznenada nastupi pothlađenost, groznica, vrtoglavica, povišena temperatura, oštra bol u zdjelici, e to je trenutak kada vas treba zabrinuti cista na jajniku i kada ponovo trebate hitno ginekologu. Ovo neuobičajeno stanje može značiti da je cista pukla, što je opasno zbog mogućeg unutarnjeg krvarenja ili je došlo do zaokretanja jajnika i blokiranja cirkulacije, moguće je i da se ožiljci pretvaraju u endometrij.

Cista na jajniku se od timorozne ciste razlikuje samo po izgledu, tumori mogu imati više šupljina od kojih su neke ispunjene tečnošću, a neke konzistentnijim sadržajem. Maligne ciste nažalost mogu biti posve bez simptoma, sve dok se ne rašire u metastaze. Kada se sumnja na malignu cistu treba učiniti pregled ultrazvukom, color dopplerom i treba odreiti tumorske biljege iz krvi da bi se potvrdila točna dijagnoza, no, u većini slučajeva se točna dijagnoza dobije tek nakon operacije.


Tagovi: