Što je ciklooksigenaza (cox)

Što je ciklooksigenaza (cox)

Ciklooksigenaza - što je to

Ciklooksigenaza ili cox je skraćeno ime za prostaglandin-endoperoksid sintazu koja spada u skupinu enzima, točnije, u skupinu izoenzima. Zadaća tog enzima je da oformljuje prostanoide, uključujući tromboksane i prostaglandine kao što je prostaciklin. Ciklooksigenaza pri tom procesu koristi arahidonsku kiselinu. Ti kemijski spojevi igraju ulogu kada su u pitanju upalni procesi te kada je u pitanju pojačana osjetljivost površinskih živčanih završetaka koji su zaduženi za osjet boli. Iz tih procesa farmaceuti su naučili kako proizvesti lijekove koji pomažu kod simptoma kao što su inflamacija i bol. To su lijekovi koji spadaju u nesteroidne antiinflamatorne lijekove kap što su aspirin, ibuprofen, ketoprofen i mnogi drugi slični njima. Cox enzime dijelimo na dvije glavne skupine, COX-1 i COX-2. Oba imaju funkciju proizvodnje prostaglandina koji služe za tretiranje inflamacije u tijelu. Razlika je u tome što COX-1 enzimi stvaraju pločice koje štite crijevnu ovojnicu dok COX-2 enzimi potiču proizvodnju prostaglandina nakon pretrpljene ozlijede ili nastale infekcije.

Ciklooksigenaza - liječenje

Ciklooksigenaza je pojam koji možete čuti u kontekstu liječenja slabe do srednje jake boli i inflamacija. Ove simptomi mogu nastati kao rezultat različitih boljki kao što su osteoartritis, menstruacija, polipi na crijevima, reumatoidni artritis (uključujući dječji artritis) i mnoge druge. Cox inhibitori se također znaju koristiti za ublažavanje boli nastale kao posljedica neke sportske ozlijede. Postoji puno vrsta cox inhibitora dostupnih na tržištu danas. Uzmite u obzir da je većinu njih moguće dobiti samo preko recepta jer neumjerena upotreba može dovesti do drugih zdravstvenih problema. Cox inhibitore možete lako prepoznati po riječi cox koja je redovito dio naziva. Neki od primjera su celecoxib, etoricoxib, rofecoxib, luminacoxib i drugi. Ciklooksigenaza lijekovi mogu uspješno tretirati simptome inflamacije i boli u tijelu no obavezno se savjetujte sa svojim liječnikom prije upotrebe. Naime, radi se o snažnim lijekovima koji osim benefita za pacijenta također nose sa sobom i neke potencijalne nuspojave. Nekontrolirano korištenje cox inhibitora može u konačnici prouzrokovati više štete nego koristi.

Ciklooksigenaza - nuspojave

Ciklooksigenaza lijekovi mogu povećati šansu od nastanka srčanog udara ili kapi. Lijekovi su kao takvi sigurni za korištenje u manjim dozama ali nisu nužno prigodni za sve pacijente. Naime, cox inhibitori se generalno ne daju ljudima s određenim srčanim problemima ili ljudima koji pate od gastroenteroloških problema kao što su čirevi ili upale na crijevima. Razlog tome je što ovi lijekovi mogu pogoršati stanje s crijevima. Izrazito je važno da se ciklooksigenaza lijekovi ne koriste u dozama koje su veće nego preporučene i nikako ne kroz produljeno vremensko razdoblje. Dulje korištenje povećava nastajanje nuspojava kao što su glavobolje i vrtoglavice, mučnina, proljev, zatvor, a kod osoba koje već od prije imaju gastroenteroloških problema može doći i do krvarenja u crijevima koje može biti opasno po život. Cox inhibitori također mogu uzrokovati oštećenje bubrega ako se predugo koriste. Upravo to su neki od razloga zašto se ovi lijekovi koriste samo uz prethodnu konzultaciju s liječnikom kako bi se mogli osigurati da se maksimiziraju pozitivni efekti i minimiziraju negativni.


Tagovi: