Cijepljenje u ljekarnama – uputnica i potvrda

Cijepljenje u ljekarnama - uputnica i potvrda

Cijepljenje u ljekarnama za veću procijepljenost

U srpnju 2021 godine donesena je odluka kako će Hrvatski građani moći EU digitalne potvrde preuzeti u ljekarnama. Nedugo nakon navedene odluke naša Ministarstva zdravlja donose odluku o zajedničkom projektu pod imenom " Ljekarna kao mjesto za cijepljenje protiv COVID-19". Ministarstvo kaže kako je važno uključiti ljekarnike i ljekarne u sami proces imunizacije našeg stanovništva kako bi se povećala procijepljenost i smanjila mogućnost pojava većih valova zaraze u Hrvatskoj, također smatra se kako su i ljekarnici osobe koje rade za dobrobit našega zdravlja.

Navedeno cijepljenje u ljekarnama je veliki korak, osobito u ruralnim i depriviranim sredinama koje nemaju gradske mogućnosti. Iako se dalo naslutiti da će samo biti pitanje vremena kada će se cijepljenje u ljekarnama ostvariti, bitno je naglasiti da cijepljenje nije moguće u svakoj ljekarni kako se prvo mislilo. Popis ljekarni koje vrše cijepljenje se može pronaći na službenoj web stranici Hrvatske liječničke komore, službenoj stranici e-Građani, službenoj stranici Vlade za pravodobne - točne informacije o koronavirusu.

Što je potrebno za cijepljenje u ljekarnama?

Popis ljekarni koje vrše cijepljenje moguće je pronaći i putem jednostavnog internet pretraživanja ovisno o tome koja vas županija zanima. Ukoliko ste zainteresirani za cijepljenje u ljekarnama važno je kontaktirati odabranu ljekarnu s popisa kako bi dobili sve potrebne informacije o cijepljenju sa strane magistara farmacije. Ljekarne za cijepljenje su podijeljene na svaku stranu grada Zagreba.

Iako se za cijepljenje u domovima zdravlja bilo potrebno naručiti putem obiteljskog liječnika medicine, preko web platforme cijepi se, preko portala e-Građani ili slanjem mail-a, za cijepljenje u ljekarnama je potrebno samo unaprijed nazvati odabranu ljekarnu i reći kako ste zainteresirani primiti cjepivo i o kojoj dozi se radi. Uz navedene oblike cijepljenja također postoji i opcija cijepljenja bez najavljivanja na javnim punktovima u Zagrebu.

Trenutni broj ljekarni koje nude uslugu cijepljenja protiv koronavirusa je 7 i njihov popis možete pronaći na gore navedenim web stranicama. Ljekarne su raspoređene po cijelome Zagrebu i za sada su najbolji izbor za one koji žele cijepljenje obaviti brzo i efikasno ne ovisno o dozi koju primaju. Važno je naglasiti kako je sve više građana zainteresirano za primanje cjepiva u ljekarnama.

Cijepljenje u ljekarnama grada Zagreba

Cijepljenje u ljekarnama se odvija diljem županija u Hrvatskoj, no i dalje najviše upita stoji za ljekarne u Zagrebu. I dok mnogi govore kako je manje od 10 ljekarni za cijepljenje u gradu Zagrebu sramotno, Ministarstvo tvrdi da ukoliko se poveća interes za cijepljenje da će se širiti lokacije za cijepljenje. Cijepljenje u ljekarnama je zamišljeno kao brz i jednostavan način za primiti cjepivo, potrebno je samo naručiti se preko telefonskog poziva. Nakon cijepljenja Covid potvrdu također dobivate u ljekarni u kojoj ste se cijepili.

Građani koji se odluče otići na cijepljenje u ljekarnu se mole da prilikom naručivanja telefonskim putem obavijeste ljekarnika ukoliko imaju kakvih zdravstvenih problema, i da istu medicinsku dokumentaciju ponesu na cijepljenje kako ne bi došlo do komplikacija. Od dokumentacije važno je da imate zdravstvenu i osobu iskaznicu. Sve ljekarne u Hrvatskoj provode cijepljenje po pravilima i uputama koje nalaže Ministarstvo zdravlja. Ako se želite cijepiti brzo i bez gužve navedeni oblik cijepljenja je svakako preporuka.


Tagovi: