Često mokrenje – uzrok, simptomi, liječenje

Cardione - za normalan rad srca

Pobjeđuje hipertenziju i sve njene simptome.
  • Normalizira tlak prirodnim putem
  • Obnavlja elastičnost krvnih žila
  • Snižava razinu kolesterola u krvi
  • Štiti od srčanih i moždanih udara
Često mokrenje - uzrok, simptomi, liječenje

Često mokrenje kao posljedica infekcije urinarnih puteva

Ako imate bolove i grčeve u donjem dijelu trbuha, mokrite češće ili veće količine urina, češće, ali pomalo uz bono peckanje i svrbež, ako imate povišenu temperaturu, groznicu ili tresavicu, trebate hitno liječniku. Često mokrenje kao posljedica infekcije urinarnih puteva i mjehura je kod djece uvijek vezano za upalu, a kod odraslih uz tu infekciju često dolazi i spolna infekcija. Kod muškaraca bolesti prostate, kod žena klamidija, ureaplazma i gljivice udružene s bakterijama.

Laboratorijska pretraga urina je je najkraći i najbrži put da se nađu uzročnici koji su krivi za često mokrenje koje se najčešće liječi antibioticima. Ako se infekcija stalno vraća potrebno je napraviti urinokulturu i upalu liječiti ciljanim antibioticima. Odrasle žene ponekada trebaju napraviti i vaginalni bris, a muškarci bris uretre, kako bi se točno utvrdili pravi uzročnici. Ako se pojavi krv u urinu, to treba ozbiljno shvatiti jer i tumori mjehura i bolesti bubrega mogu biti uzroci urinarnih tegoba.

Često mokrenje i vaše prehrambene i životne navike

Ako se najedete se lubenice, svježih krastavaca, pijete puno kave, čaja, sokova, piva, vode, u prehrani imate uvrštene namirnice i začine koje imaju i diuretičko djelovanje, često uriniranje je čista fiziološka reakcija vašeg organizma na ono što unosite u njega. Naime, često mokrenje i vaše prehrambene i životne navike se u vrlo uskoj vezi, a sočno voće iako je slasno i osvježava vas, u većim količinama će vas stalno tjerati na toalet.

Mnogi začini poput peršina imaju snažno diuretičko djelovanje, pa ako volite jako začinjenu hranu često mokrenje može biti redovita nuspojava takve prehrane. Često korištenje javnih kupališta i bazena vas također više izlaže mogućim urinarnim i spolnim zarazama, a ako ste često na antibioticima gljivična infekcija bi mogla postati redovita nuspojava. Nedostatna i neredovita intimna higijena je često u pozadini urinarnih infekcija, a neodgovorno spolno ponašanje također može prenositi i širiti urinarne, kao i spolne zaraze i one se često pojavljuju pomiješane.

Razne kronične ili akutne bolesti i često mokrenje

Učestalo uriniranje i tegobe koje ga prate nisu uvijek bezazlena pojava koju će riješiti jedna kutija antibiotika. Zna se da razne kronične i akutne bolesti i često mokrenje imaju jasnu ili nejasnu međusobnu vezu. Dijabetičari koji puno žeđaju i piju puno tekućine, očekivano češće uriniraju, trudnice također, naročito u poodmakloj trudnoći kad beba pritiska mjehur. Bubrežni bolesnici, žene s vaginalnim infekcijama i muškarci sa bolesnom prostatom imaju isti problem, a tumori mjehura se obično i otkriju dok se rješavaju učestale infekcije.

Inkontinencija se obično vezuje za staračku dob, ali započne baš kao često mokrenje koje ne možete kontrolirati niti zaustaviti. Osobe koje su imale operacije mjehura ili u blizini mjehura imaju problem čestog uriniranja kao posljedicu možebitne kirurške ozljede. Veliki broj lijekova ima i diuretičko djelovanje, betablokatori, lijekovi za hipertenziju ili kardiovaskularne tegobe. Stresan način života također može utjecati na ovu neugodnu pojavu, kao i slabljenje mišića koji kontroliraju protjecanje i istjecanje urina.


Tagovi:

Cardione - za normalan rad srca

Pobjeđuje hipertenziju i sve njene simptome.
  • Normalizira tlak prirodnim putem
  • Obnavlja elastičnost krvnih žila
  • Snižava razinu kolesterola u krvi
  • Štiti od srčanih i moždanih udara