Čegrtuša ili ćegrtuša?

Pravopis

Čegrtuša ili ćegrtuša?

Kada je riječ o pisanju riječi čegrtuša ili ćegrtuša, često dolazi do zabune između glasova /č/ i /ć/. Međutim, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati čegrtuša, što se odnosi na zmiju otrovnicu ženskog roda.

Čegrtuša je vrsta zmije koja živi u južnoj Europi, Africi i Aziji. Njezina dužina može doseći do 1,5 metara, a boja tijela varira od sive do smeđe.

Čegrtuša se hrani uglavnom malim sisavcima i pticama, a njezin otrov je vrlo jak i može uzrokovati smrtni ishod kod ljudi.

Prema hrvatskom pravopisu, glas /č/ se piše kada se ispred samoglasnika nalazi suglasnik koji će učiniti da se glas /č/ izgovori čvršće, a glas /ć/ kada se nalazi ispred neke od samoglasnika e, i, j. Zbog toga je pravilno pisati čegrtuša, a ne ćegrtuša.

Osim u pisanju riječi čegrtuša, važno je paziti i na druge primjere gdje se javljaju glasovi /č/ i /ć/ kako bi se izbjegle pogreške u pisanju. Učinkovit način za to je redovito proučavanje pravopisnih pravila i vježbanje pravilnog izgovora. Samo tako možemo biti sigurni da ćemo uvijek pisati ispravno i razumljivo.