Čavao ili ćavao?

Pravopis

Čavao ili ćavao?

Riječ čavao se često koristi u svakodnevnom govoru kao sinonim za metalni ekser ili šiljak koji se koristi za pričvršćivanje različitih materijala. Iako se često govori da se riječ čavao piše s ć, pravilno je pisati s č, što je potvrđeno i u Rječniku hrvatskoga jezika.

Prema gramatičkim pravilima, riječ čavao odnosi se na muški rod, a imenice koje se odnose na predmete koji se učvršćuju čavlima, poput daske, table, okvira, kista i sl., također su muškog roda. Primjerice, “Ovaj čavao je prekratak za ovu dasku” ili “Stavite čavle u okvir slike da ga pričvrstite za zid”.

Čavli se koriste u različitim industrijskim granama, kao što su graditeljstvo, stolarstvo, tapetarija i sl.

Također se koriste i u umjetnosti, na primjer u slikarstvu i skulpturi. Neki od najpoznatijih umjetnika koristili su čavle kao materijal za svoje umjetničke radove, poput Claudia Fontese i Sebastiana Errazuriza.

Čavli se danas proizvode u različitim veličinama, oblicima i materijalima, a ovisno o namjeni, mogu biti obloženi različitim materijalima poput cinka, bakra, nikla i sl.

Ukratko, pravilno je pisati riječ čavao s č, a ta riječ označava metalni predmet koji služi da se nešto učvrsti. Čavli se koriste u raznim industrijskim granama, kao i u umjetnosti, a danas se proizvode u različitim veličinama, oblicima i materijalima.