Castlemanova bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Castlemanova bolest - uzrok, simptomi, liječenje

Castlemanova bolest, što ju uzrokuje?

Castlemanova bolest se dijeli na dvije vrste. Jednoecentriča i multicentrična Castlemanova bolest. Ova bolest nije rak iako djeluje kao da je rak limfnih čvorova. Osobe s Castlemanovom bolesti imaju veći rizik od razvoja raka. Uzrok Castlemanove bolesti još uvijek nije poznat. Pretpostavlja se da svaka vrsta ove bolesti zasebno ima različite uzroke. Vjeruje se kako je jednoecentrična vrsta ove bolesti uzrokovana genetskom mutacijom. Prisutnost HIV-a znatno povećava šanse kod dobivanja ove bolesti. Osobe s HIV-om su podložnije zarazama. Svi slučajevi multicentrične vrste su zabilježeni kod osoba s infekcijom herpesvirusom HHV-8.

Ovaj herpes virus najčešće pogađa osobe koje imaju hiv. Kada osoba oboli a nije prije toga imala herpesvirus HHV-8 u tom slučaju smatra se da je uzrok nepoznat, bolest se u tom slučaju naziva idiopatska multicentrična bolest. Jednoecentrična bolest utječe na jednu skupinu limfnih čvorova dok multicentrična napada limfne čvorove u cijelom tijelu, te samim time ju je gotovo nemoguće liječiti.

Koje simptome uzrokuje Castlemanova bolest

Jednoecentrična Castlemanova bolest može biti i neprimjetna, simptomi najčešće ovise o vrsti. Kod jednoecentrične vrste možete primijetiti izbočinu blizu vrata ili pod rukama. Ako Castlemanova bolest uzrokuje te izrasline unutar vašeg tijela kao npr. u limfnim čvorovima u trbuhu ili prsima, vjerojatno nećete primijetiti oticanje. Ovakva vrsta će ipak prouzročiti neke druge simptome.

Neki od simptoma kod rasta limfnih čvorova u prsima su:

  • Čudan osjećaj u prsima
  • Zviždanje
  • Kašljanje
  • Problemi s disanjem

Simptomi kod rasta limfnih čvorova u trbuhu su:

  • Punina u želucu
  • Problemi kod jedenja

Ako je bolest multicentrična moguće je da ćete imati neke iste simptome kao i kod jednoecentrične, ali uz mogućnost pojave još nekih od ovih simptoma: Gubitak težine, slabe ruke i noge, ukočene ruke i noge, jako znojenje u noćnim satima tokom spavanja, osip, gubitak apetita, groznica, umor.

Kako se liječi Castlemanova bolest

Liječenje Castlemanove bolesti ovisi o više toga. Da li osoba ima HIV O kojoj vrsti Castlemanove bolesti se radi Koji su limfni čvorovi zahvaćeni Neke od metoda liječenja koje se koriste se kombiniraju a to su: Kirurški Terapija radijacijom Imunoterapija Kirurški Ovakav tip terapije se koristi samo ako je u pitanju jednoecentrična Castlemanova bolest. Kirurški se uklone zahvaćeni limfni čvorovi. Ovakav način liječenja može spriječiti velike komplikacije koje su opasne po život, zatajenje organa, oštećenje organa.

Terapija radijacijom Terapija radijacijom se koristi kako bi se smanjio rast tumora. Ovakav tip liječenja se može koristiti i prije i nakon operacije. Prije operacije se koristi zato da se tumor smanji dok se nakon operacije koristi kako bi se prestale stanice uklonile tj. uništile. Imunoterapija Imunoterapija se koristi kako bi se stanice tumora ubile. Ovakva terapija se koristi u obliku lijeka na bazi antitijela. Ovaj lijek se daje osobama s multiplim mijelomom. Također se može koristiti prije i nakon operacije. Uz ove načine na koje se Castlemanova bolest liječi može se uključiti i neka od ovih metoda: Antivirusna terapija Kortikosteroidi Kemoterapija


Tagovi: