Caprez – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Caprez - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Caprez i za što se koristi?

Caprez tablete se sastoje od djelatne tvari amlodipin, što navedeni lijek stavlja u skupinu lijekova koji su poznatiji pod nazivom blokatori kalcijevih kanala. Navedene tablete će se koristiti za liječenje visokog krvnog tlaka ili za određenu bol u prsima koja se naziva angina, kao i za rijedak oblik angine (Prinzmetalova, vazospastična angina).

Primjenom lijeka postiže se sljedeće djelovanje: Visoki krvni tlak - Tablete opuštaju te šire krvne žile, što doprinosi lakšem prolazu krvi. Angina - Tablete poboljšavaju samu opskrbu srčanog mišića s krvi, te se na taj način dobiva više kisika i nestaje bol. Vaš liječnik vam neće preporučiti navedene tablete ako pripadate u sljedeće skupine: Alergija na amlodopin ili druge kalcijeve blokatore, nizak tlak, suženje aortnog srčanog zaliska, zatajenje srca koje je nastalo kao posljedica srčanog udara.

Caprez tablete će se uz posebnu opreznost propisati sljedećim osobama: Osobama koje su preživjele srčani udar, osobama koje imaju zatajenje srca, osobama koje pate od hipertenzivne krize, osobama koje imaju ustanovljenu bolest jetre, starijim osobama koje imaju dodatne terapije. Liječenje navedenih osoba zahtijeva liječničko nadgledanje i redovite kontrole.

Caprez primjena i mjere opreza

Navedene tablete nisu ispitane na djeci mlađoj od 6 godina. Smiju se koristiti samo za liječenje povišenog krvnog tlaka kod djece i adolescenata koji su stari od 6 do 17 godina. Prije nego vam se navedene tablete propišu dužni ste liječnika obavijestiti o svojim povremenim ili stalnim terapijama. Lijek nije primjeren za trudnice ili dojilje, ispitivanjem je utvrđeno kako male količine lijeka dopiru do djeteta. Za vrijeme korištenja lijeka ne preporučuje se izvođenje teških fizičkih poslova ili rukovanje strojevima. Kako će se uzimati Caprez? Tablete će se uzimati onako kako je to odredio liječnik ili ljekarnik.

Preporučena doza može iznositi 5 mg jednom dnevno. Ova doza se može povisiti i na 10 mg ukoliko oboljela osoba nije dobila dobar odgovor liječenja s prvom dozom. Tableta se može uzeti prije jela, za vrijeme, ili nakon. Kako bi djelovanje bilo što bolje, preporučuje se uzimanje lijeka svaki dan u isto vrijeme uz čašu vode. Za vrijeme trajanja terapije izbjegavaju se sokovi od agruma. Djeca i adolescenti uzimat će početnu dozu od 2,5 mg na dan, dok je maksimalna doza 5 mg. Važno je naglasiti kako se Caprez tablete moraju uzimati svakodnevno i kako se doze ne smiju preskakati.

Caprez iskustva i liječenje

Osobe koje su primjenjivale Caprez tablete za liječenje povišenog krvnog tlaka i angine navode kako one uspješno uklanjaju sve simptome navedenih stanja. Bilježe se i različita iskustva vezana za primjenu navedenih tableta. Tablete neće jednako djelovati kod svakog bolesnika radi raznih zdravstvenih stanja i drugačijih terapija. Primjena navedenih tableta uzrokuje nuspojave.

Posebnu pozornost valja obratiti na moguću alergijsku reakciju koja se manifestira: Piskutavo disanje, bol u prsima, nedostatak zraka, otežano disanje, oticanje lica i jezika, vidljive kožne reakcije, poremećaji srčanog ritma. Česte nuspojave su: Oticanje, glavobolje, pospanost, omaglice, lupanje srca, crvenilo i osjećaj vrućine, bolovi u trbuhu, loša probava, probavne smetnje, umor i slabost, poremećaj u vidnom polju, grčevi u mišićima, teško disanje.

Nuspojave su jasno podijeljene prema učestalosti na uputi o lijeku. Ove tablete se dobivaju na liječnički recept. Cijena pakiranja 30 x 5 mg iznosi 2,03€. Kako će se čuvati Caprez tablete? Tablete se ne smiju držati u blizini djece. Važno ih je držati u svom izvornom pakiranju uz koje je prisutna i uputa o lijeku. Neiskorištene tablete nemojte bacati ili odvajati u kućni otpad, već ih zbrinite prema uputama ljekarnika.


Tagovi: