Budite na oprezu! Za nekoliko dana nam dolazi euro. Evo koja novčanica se najčešće krivotvori.

Zanimljivosti

Budite na oprezu! Za nekoliko dana nam dolazi euro. Evo koja novčanica se najčešće krivotvori.

Koja novčanica se najviše krivotvori?

Hrvatska od 1. siječnja 2023. godine će službeno ući u eurozonu, te s time postati dvadeseta članica ove monetarne unije. Kako hrvatska kuna odlazi u zaborav, te na scenu nastupa euro kao naša nova službena valuta, mnogi Hrvati su pohrlili u mjenjačnice i banke kako bi pretvorili svoju ušteđevinu u kunama u eure. No, morate biti na oprezu, jer možete lako naletjeli na krivotvorenu novčanicu eura. Samo su prošle godine iz optjecaja povukli čak 347 000 krivotvorenih novčanica eura. Iako se ova brojka čini veoma strašnom, zapravo, to je za 24,6% manje lažnih novčanica u usporedbi s 2020. godinom. Najčešće se krivotvore novčanice od 20 i 50 eura, dok od kovanica se najčešće krivotvori kovanica od 2 eura. Šanse da naletite na krivotvorenu novčanicu su veoma male. Ovu tvrdnju potvrđuju podaci Europske središnje banke, u kojima je navedeno kako su prethodne godine otkrili 12 krivotvorina na 1 milijun pravih eura u optjecaju, što je veoma niska razina.

Novčanica koja se najčešće krivotvori

Kada je lažni novac u pitanju, morate biti na oprezu. Posebice kako od 1. siječnja naše hrvatske kune odlaze u zaborav te će nam službena valuta postati euro. Mnogo će novca u tom tranzitnom periodu biti u optjecaju, te je bitno pripaziti i znati kako se može prepoznati lažna novčanica eura. Najčešće je krivotvorena novčanica od 50 eura, kao i ona od 20 eura, dok se od kovanica najčešće krivotvori ona od 2 eura. Kako bi se spriječila daljnja krivotvorenja, novčanice eura se rade s puno sigurnosnih obilježja kako bi se spriječilo njeno lako krivotvorenje. Za početak je bitno istaknuti kako se novčanice rade od organskog pamuka, odnosno od pamučnih vlakana koje su otpad iz tekstilne industrije. Također se uz pamuk koristi kombinacija lana i drugih materijala. Razlog k tome je kako bi se poboljšao vijek trajanja, a ujedno jer u slučaju da dođe u kontakt s vodom, nema štete po novčanici.

Kako se može krivotvorena novčanica prepoznati

Svaka novčanica eura u sebi ima ugrađene posebne sigurnosne značajke, što uključuje vodeni žig, prozirni broj, zaštitnu nit, pokretnu sliku na hologramu i uzdignuti ispis. Dok su neke sigurnosne značajke vidljive na jednoj strani, druge su vidljive s oba dvije strane. Kada podignete novčanicu prema svjetlu možete ih sve jasno vidjeti. U kovanicama su pak ugrađene bimetalne tehnologije, te se za cente koristi nordijsko zlato koje se teško topi i koristi se samo za izradu kovanica. Kako bi se lako prepoznala koja je prava, a koja lažna novčanica, bitno je napraviti provjeru koja se sastoji od 4 koraka, a to je osjeti, pogledaj, okreni i provjeri.

Prvo, morate prijeći preko lica novčanice kako biste osjetili ispupčeni reljef. Drugo, morate uzdignuti novčanicu prema svjetlu kako biste jasno vidjeli sigurnosna obilježja. Trećem, pogledaj sa svih kuteva vidite li izmjenu boja na novčanici. I zadnje četvrto, koristite pomagala poput UV lampe i povećala kako biste dodatno provjerili novčanicu.

Tagovi: