Budelin novolizer – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Budelin novolizer - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Budelin novolizer i za što se koristi?

Budelin novolizer se sastoji od djelatne tvari budezonid, glukokortikoid (pripada u grupu kortikosteroida) za inhaliranje. Navedeni lijek će se prema potrebi primjenjivati za: Svakodnevno liječenje trajne astme, za liječenje kronično opstruktivne plućne bolesti koja je umjerenog ili teškog oblika - koristi se kod liječenja bolesnika koji imaju dobre odgovore na liječenje s inhalacijskim kortikosteroidima. Liječnik će napomenuti kako se navedeni lijek ne smije koristiti za liječenje iznenadnog napada respiratornog distresa.

Navedeni lijek se neće primjenjivati kod liječenja osoba koje su alergične na navedene djelatne tvari, ili pomoćne tvari u obliku laktoze, proteina mlijeka. Posebnu opreznost prilikom primjene lijeka trebaju imati osobe koje boluju od plućne tuberkuloze, gljivičnih infekcija, infekcija u dišnim putovima.

Budelin novolizer nije prikladan za liječenje akutnog i respiratornog distresa, kao niti za dugotrajno i teško suženje bronhalnih cijevi. Ovdje se navedeni lijek može koristiti kao dodatna terapija uz kratkodjelujuće lijekove za bronhodilataciju. Liječnik vas je prije propisivanja lijeka dužan obavijestiti o svim prednostima i manama lijeka. Prema potrebi mogu se tražiti dodatni pregledi ili kontrole kako bi se ustanovilo da li je navedeni lijek primjeren za liječenje.

Budelin novolizer primjena i mjere opreza

Lijek će se koristiti za liječenje odraslih i adolescenata. Nije namijenjen za liječenje djece mlađe od 6 godina radi nedovoljno podataka o sigurnom djelovanju. Da li se Budelin novolizer može koristiti uz druge terapije? Potrebno je obavijestiti liječnika ako često koristite druge lijekove ili ako imate određenu terapiju. Neki lijekovi mogu povećati djelovanje Budelin novolizera: Lijekovi za HIV, lijekovi za liječenje gljivične infekcije. Lijek je siguran za trudnice i dojilje, ispitivanjima nije pokazao štetno djelovanje na dijete.

Kako će se primjenjivati Budelin novolizer? Prema uputama koje su vam date sa strane liječnika ili ljekarnika. Ukoliko nije određeno drugačije, preporučuju se dolje navedene doze: Astma - Odrasli i adolescenti: Jedna do dvije pojedinačne doze od 200 do 400 mikrograma, jednom do dvaput dnevno. Najveća preporučena doza iznosi četiri pojedinačne doze (800 mikrograma), dvaput dnevno, jedna doza iznosi 1600 mikrograma.

Djeca starija od 6 godina: Jedna doza od 200 mikrograma dvaput dnevno, ili 400 mikrograma jednom dnevno. Najveća preporučena doza iznosi dvije pojedinačne doze (400 mikrograma) do dvaputa dnevno. Jednokratno uzimanje bi se trebalo primjenjivati navečer. U slučaju uzimanja lijeka za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest preporučene doze se izdaju na temelju simptoma. Lijek je namijenjen za inhaliranje, on će se koristiti prema uputama koje su navedene na uputi za lijek/primjenu. Ovaj lijek je namijenjen za dugotrajnu terapiju. Mora se koristiti svakodnevno, prema planu doziranja, čak i kada nema vidljivih simptoma.

Budelin novolizer iskustva i liječenje

Osobe koje su primjenjivale Budelin novolizer u svrhu liječenja astme i kronične opstruktivne bolesti pluća navode kako lijek uspješno uklanja simptome oba stanja. Iskustva mogu biti podijeljena, i ona najčešće ovise o dodatnim terapijama, zdravstvenom stanju osobe, jačini simptoma. Oboljeli mogu iskusiti nuspojave. Česte nuspojave: Upala pluća (najčešće se pojavljuje kod bolesnika koji imaju KOPB), vrućica ili zimnica, pojačan kašalj, otežano disanje, pojačano lučenje suzi, sluz drugačije boje. Navedene nuspojave potrebno je prijaviti liječniku kako ne bi zaradili infekciju pluća.

Manje česte nuspojave: Depresija i tjeskoba, nevoljno drhtanje, grčevi u mišićima, zamagljen vid. Nuspojave su jasno i prema učestalosti navedene na uputi o lijeku. Lijek se izdaje na recept. Cijena praška za inhaliranje 200 x 200 mcg, umetak 200 doza iznosi 15,35€ uz doplatu 1,27€. Kako će se čuvati Budelin novolizer? Uvjeti čuvanja su sljedeći: Čuva se u originalnom pakiranju kako bi se zaštitio od eventualne vlage, Lijek neće zahtijevati posebne temperature. Nakon prve primjene kada je uložak uložen u inhalator lijek će se držati čvrsto zatvoren na suhom mjestu radi dodatne zaštite od vlage. Uložak valja promijeniti nakon 6 mjeseci. Inhalator se ne smije upotrebljavati dulje od jedne godine.


Tagovi: