Brzo tijesto za pizzu u 3 koraka

Hrana i piće

Brzo tijesto za pizzu u 3 koraka

Brzo tijesto za pizzu, što se sve krije pod imenom pizza

Pizze danas dijelimo po boji, obliku, mogu biti s debljim ili tankim tijestom, ima ih različitih veličina, kod nekih se tijesto peče s nadjevom dok kod nekih bez, mogu biti crvene ili bijele itd. Pizza je danas sigurno najpoznatije jelo na cijelome svijetu, moglo bi se reći kako je ona najglobalnije jelo danas. Pizza je daleko napredovala od svoje pojave u 17 – om stoljeću kada je njen glavni cilj bio prehraniti siromašne Napuljske obitelji, napredovala je toliko da danas svi znaju što je pizza i kako je ona nastala.

Danas je pizza najprepoznatljivije jelo u cijelome svijetu, gotovo da ne postoji ulica bez pizzerije ili restoran koji u svojoj ponudi ne sadrži pizzu. Iako ih danas možemo lako naručiti ili kupiti gotove i smrznute, mnogi se rado odluče potražiti recept za brzo tijesto za pizzu kako bi uživali u domaćoj pizzi. Uvijek postoji opcije gdje svježe tijesto za pizzu možete kupiti u svojoj lokalnoj pizzeriji ili pekari, no domaće pripremljeno tijesto ipak ima svoju čar. Brzo tijesto za pizzu se sastoji od svega nekoliko sastojaka.

Brzo tijesto za pizzu, kao pravi pizza majstor

Kada je u pitanju priprema pizze postoji vječita rasprava o tome što je bitnije, tijesto ili nadjev? Bitno je i jedno i drugo, no bez dobrog tijesta nema ni dobre pizze. Što vam je potrebno za brzo tijesto za pizzu a da ono ima onaj autentični okus? Potrebno vam je samo par minuta vremena i osnovni sastojci. Sastojci za brzo tijesto za pizzu su sljedeći: 300 g glatkog brašna, 2 dl mlake vode, 1 prašak za pecivo, 2 žlice ulja po izboru, prstohvat do dva soli.

Prije pripreme tijesta upalite pećnicu na 250 stupnjeva da se zagrije. U većoj posudi najprije sjedinite sve suhe sastojke, zatim mokre i zamijesite tijesto. Ponekad će ovisno o tipu brašna samo tijesto tražiti više vode, za svaki slučaj pripremite si još malo vode s strane. Tijesto na kraju mora biti normalno glatko, i pomalo ljepljivo. Razvaljajte tijesto i prebacite ga na nauljenu tepsiju u kojoj namjeravate peći. Nadjev za pizzu radite po želji, a pizzu pecite oko 15 minuta dok korica ne krene biti hrskava.

Brzo tijesto za pizzu, podjela pizza

Danas pizzu najčešće dijelimo na crvene i bijele. Crvene pizze su one koje imaju na sebi umak od rajčice, dok su bijele bez rajčice s eventualno tankim slojem mozzarelle. Pizze možemo dijeliti i prema obliku, na one s debljim tijestom koje se nazivaju “Genovese” ili s tanjim i hrskavim tijestom. Sukladno nekim mišljenjima, brzo tijesto za pizzu danas možemo pronaći i kod mnogih pizza majstora. Za razliku od nekada, danas možemo pronaći male, srednje, velike i jumbo pizze koje se režu prema željama.

Osim klasičnih pizza okruglih oblika možemo naći i “Calzone” što je opis za pizzu koja je u obliku punjene štruce, “Vesuvio” koja je pizza pripremljena od dva okrugla tijesta između kojih se u sredini nalazi nadjev. Postoje pizze koje se peku zajedno sa nadjevom, zapravo većina njih, i one kojima se nadjev dodaje nakon pečenja kao primjerice kod “Caprese” pizzi. I dok mi danas kada pomislimo na pizzu pomislimo najčešće na običnu miješanu pizzu, postoje pizze koje danas imaju status klasičnih, kultnih pizza.

Možda niste znali, no 2009 godine Europska unija je donijela odluku o zaštiti originalne Napuljske pizze zvane “Napolitana”. Navedena pizza je dio europske baštine i sve pizzerije koje je pripremaju moraju poštivati stroge standarde oko sastojaka, tako je dozvoljeno korištenje samo određene San Marzano rajčice i svježe mozzarelle koje dolazi od bivoljeg mlijeka. Recepti za brzo tijesto za pizzu su mnogobrojni, bilo da odaberete gore navedeni recept ili neki drugi recept sigurno nećete pogriješiti.

Tagovi: