Bronhitis kod djece i beba – uzroci, simptomi i liječenje

Bronhitis kod djece i beba – uzroci, simptomi i liječenje

Bronhitis kod djece i beba može biti bakterijski, virusni ili alergijski

U dječjoj dobi većina infekcija donjih dišnih puteva spada u zarazne bolesti, pa jasličke, vrtićke i školske skupine djece obolijevaju i ako se samo jedno bolesno dijete pojavi u skupini zdrave djece. Bronhitis kod djece i beba može biti bakterijski, virusni ili alergijski, zatim može biti akutni, kronični i opstruktivni, a alergije i astma kod djeteta pojačavaju rizik obolijevanja i pogoršavaju tijek bolesti i liječenja. Bronhiolitis je akutna virusna infekcija scincijskim virusom koji napada u hladno doba godine.

Akutni bronhitis kod djece i beba prati iskašljavanje sluzi, umor, glavobolja, kratak dah, bol u mišićima, povišena temperatura, bol u prsima prilikom kašljanja, nesanica, hroptanje u prsima. Liječenje se svodi na ublažavanje kašlja i antibioticima ako je bakterijska infekcija, a ako je virusna infekcija daju se ibuprofen i po potrebi ventolin. Simptomi nestaju za 3 - 5 dana. Ako simptomi traju duže od tri mjeseca tijekom dvije godine, to se već smatra kroničnim bronhitisom, teže se liječi, potrebna je promjena životnih navika.

Alergijski bronhitis kod djece i beba se naziva i alergijskom astmom

Upala dišnih tuba izazvana alergenima iz okoliša ili kućne atmosfere zahtijeva puno strpljenja u liječenju jer djeca mogu biti alergična na sezonske alergene (pelud, cvijeće, trave, drveće) ili na cjelogodišnje alergene (dim od cigareta, kućna prašina, grinje, dlake i perje kućnih ljubimaca). Alergijski bronhitis kod djece i beba se naziva i alergijskom astmom a u liječenje spada i neizlaganje djece alergenima koji iritiraju dišni sustav i izazivaju upalu dišnih puteva, kao i pojačanu higijenu.

Alergijski bronhitis kod djece i beba karakteriziraju simptomi začepljenog nosa, kratkog daha, crvenih i otečenih očiju, hiperventilacija, škakljanje u grlu, osip po koži, glavobolja, dugotrajno kihanje. Nužno je napraviti alergijske testove kako bi se alergijski bronhitis ispravno liječio i kako bi djeca mogla izbjegavati kobne alergene. Alergijski bronhitis može postati vrlo opasan ako se pravilno ne liječi, a samo liječnik može odrediti kada ga je i kako potrebno liječiti. Kod ovog bronhitisa nema povišene tjelesne temperature, ali ima i drugih vrsta bronhitisa bez temperature.

Opstruktivni bronhitis kod djece i beba se javlja do njihove treće godine

Gušeći kašalj je najprepoznatljiviji simptom opstruktivnog bronhitisa, a događa se kod prisutnosti mikroorganizama zbog nedovoljno razvijenih bronha i nezrelog imunološkog sustava, a dijete se guši kašljem jer zbog suženja dišnih tuba ne može iskašljati sadržaj. Iako se opstruktivni bronhitis kod djece i beba javlja do njihove treće godine, bronhoopstrukcija je češća kod manje djece. Opstruktivni bronhitis može biti infektivni, ali može biti izazvan i alergenima, ima progresivan karakter i ako se ne liječi može ugroziti dijete.

Opstruktivni bronhitis kod djece i beba karakteriziraju simptomi kašlja sa gustom sluzi, piskavo disanje, problemi prilikom izdaha, povišena temperatura. Nikako pušiti kraj tako bolesnog djeteta, paziti na prehranu i toplu odjeću u hladnim danima. Bronhitis se može pojaviti i bez temperature, ali i sa vrlo promjenjivom temperaturom koja oscilira od 37°- 38°C, no, ako dijete nema temperaturu, a počne se znojiti ili biti umorno idite liječniku s djetetom, nemojte čekati prvu temperaturu, djetetu treba pomoći da iskašlje sluz.


Tagovi: