Brođanka ili Brodžanka?

Pravopis

Brođanka ili Brodžanka?

Ova dvojba u pisanju između glasova /đ/ i /dž/ česta je pojava u hrvatskom jeziku. U ovom slučaju, radi se o imenici ženskog roda koja označava stanovnicu Slavonskog Broda, s kratkouzlaznim naglaskom. Pravilno je pisati Brođanka, Brođanke, Brođanki…

Slavonski Brod je grad u istočnoj Hrvatskoj, smješten na obali rijeke Save. Grad ima bogatu povijest koja datira još iz rimskog doba.

Tijekom godina, grad je doživio različite okupacije i promjene, a danas je važan industrijski, kulturni i turistički centar.

Stanovnice Slavonskog Broda, Brođanke ili Brodžanke, poznate su po svojoj ljepoti, toplini i gostoljubivosti. Pored toga, Slavonski Brod je poznat po predivnom parku koji se nalazi u samom centru grada, Parku hrvatskog narodnog preporoda. Park je popularno mjesto za odmor i rekreaciju, a tijekom ljeta se organiziraju razne kulturne manifestacije i koncerti.

Brođanke ili Brodžanke, kako god da se piše, su ponosne na svoj grad i tradiciju. Grad je poznat po svojoj gastronomiji, a posebno po slavonskoj kulen i kobasici. Također, Slavonski Brod je poznat po svojoj glazbenoj tradiciji, s različitim glazbenim školama i festivalima.

U svakom slučaju, bez obzira na to kako se piše, Brođanka ili Brodžanka, stanovnice ovog predivnog grada su iznimno važan dio hrvatske kulturne baštine i simbol su topline, gostoljubivosti i ljepote.