Brđanin ili brdžanin?

Pravopis

Brđanin ili brdžanin?

Ovo je pitanje koje mnoge ljude zanima, a odgovor na njega nije tako jednostavan kao što se može činiti na prvi pogled. U hrvatskom jeziku, između glasova /đ/ i /dž/ često se javljaju dvojbe u pisanju, pa se tako i ovdje pojavljuje pitanje o pravilnom pisanju ove riječi.

Brđanin je muška osoba koja živi u brdskim krajevima ili je po prirodi sirov.

Ova riječ je naglašena kratkosilaznim naglaskom, a pravilno se piše sa slovom “đ”. Dakle, ispravno je pisati brđanin, brđanina, brđaninu, brđanine…

Važno je napomenuti da se ova riječ ne piše svugdje isto. Naime, u nekim dijalektima i lokalnim varijantama hrvatskog jezika, ova riječ se piše sa slovom “dž”, a ne sa slovom “đ”.

Međutim, u standardnom hrvatskom jeziku pravilno je pisati brđanin.

Osim ove razlike u pisanju, postoji i razlika u značenju između ove dvije riječi. Naime, brdžanin se odnosi na osobu koja živi u brdskim krajevima, ali se isto tako odnosi na osobu koja je nepristojna, bezobrazna ili grubo ponašanje.

S druge strane, brđanin se odnosi samo na osobu koja živi u brdskim krajevima ili je po prirodi sirov.

U svakodnevnom govoru, ove dvije riječi se često upotrebljavaju naizmjenično ili se miješaju u značenju. Međutim, važno je napomenuti da u standardnom hrvatskom jeziku postoji razlika između ove dvije riječi i da se one ne bi trebale miješati u značenju.

U zaključku, pravilno je pisati brđanin kada se odnosi na osobu koja živi u brdskim krajevima ili je po prirodi sirov. Ova riječ se piše sa slovom “đ”, a ne sa slovom “dž”. Važno je razumjeti razliku između ove riječi i riječi brdžanin, koja se odnosi na osobu koja živi u brdskim krajevima, ali isto tako označava i nepristojnu, bezobraznu ili grubu osobu.