Božićne pjesme

Zanimljivosti

Božićne pjesme

Božićne pjesme i njihovo značenje

Za neke ljude božićno doba je najljepše doba godine, ne samo zbog darivanja, nego zbog druženja, okupljanja obitelji i cjelokupnog osjećaja ljubavi koji nosi ovaj blagdan.

Adventi kojima se slavi Božić su puni ukrasa, svjećica i lampica, uz kuhano vino i zvuk Božićne pjesme upotpunjuje se događaj kojim se slavi rođenje Isusa. Uz slavlje idu i nezaobilazni božićni kolači i keksi u obliku sobova, djeda Božićnjaka, snježnih pahuljica ukrašeni šarenim bojama.

Božićne pjesme se pjevaju u crkvama, katedralama, na trgovima, na adventima, u kućama i domovima ljudi. Vrlo je zabavno u svom domu dok ukrašavate bor sa svojom djecom ili ukućanima pjevušiti pjesme posvećene Božiću. Na taj način uz opuštenu atmosferu upotpunjujete doživljaj i svojoj djeci dajete primjer kako je ovaj blagdan dan za ljubav, mir i blaženstvo, te kako svaki dan u godini može biti ispunjen ljubavi. Pjevajući pjesme za Božić podižete duh Božića u visine dostojne slavlju kojem je ovaj vjerski blagdan posvećen.

Najljepše domaće Božićne pjesme

Božićne pjesme za djecu i crkvene pjesme za Božić

Božićne pjesme postoje razne, prilagođene i za dječji uzrast kako bi djeca razumjela što je blagdan o kojem pjevaju i zašto se slavi Božić, da to nije samo otvaranje poklona ispod bora.

Djeca vole pjevati i inače, a danas u doba užurbanog života mnoga djeca i ne znaju pjevati pjesmice za Božić. Dječje pjesmice za Božić su veselog karaktera i kroz riječi djeca će naučiti da se Božić slavi zbog rođenja malog Isusa. Mala beba Isus se rodio kako bi širio ljubav i blagostanje svim ljudima, a djeca će kroz pjesmicu naučiti smisao blagdana.

Crkvene Božićne pjesme su pjesme posvećene slavlju ovog blagdana koje se ne pjevaju samo crkvama, katedralama i na svetim mjestima. Crkvene se pjesme za Božić mogu pjevati svugdje, od ulica, trgova, vašeg doma, gdje god se nalaze ljudi dobre vjere. Crkvene se pjesme za Božić razlikuju od kraja do kraja, od regije do regije, od zemlje do zemlje. Ali sve imaju isti cilj, a to je slaviti rođenje Isusa, širiti ljubav i blagostanje kroz pjesmu jer svakom čovjeku bez obzira imao sluha ili ne otvorit će se srce kada čuje tople riječi pjesama koje se pjevaju za ovaj blagdan.

Poznate domaće i strane Božićne pjesme

Jedna od najpoznatijih crkvenih pjesama u našim krajevima je svakako Radujte se narodi, a u svijetu je to Kyrie Eleison. Obje su sličnog sadržaja i govore o rođenju Isusa i sreći koju je donio. Crkvene pjesme koje su dio mise Gospodine smiluj se, Slava Bogu na visini, Svet i blagoslovljen, Jaganjče dobro su poznate vjernicima. Tiha noć svakako pripada među najpoznatije domaće i strane Božićne pjesme, na engleskom Silent night pjeva o djetešcu koje se rodilo, kralju nebeskom, u svetoj noći, u tišini pastiri pjevuše dolazak Andjela. Iz područja Njemačke dolazi poznata pjesma o Božiću: Tri kralja jahahu, pjeva o tri kralja koju su jašući došli do Jeruzalema noseći mir, tamjan i zlato.

Poznate dječje pjesmice koje djeca pjevaju za Božić su Pahuljice padajte i Zvončići. Obje pjesmice na dječji veseli način dočaravaju ugođaj Božića. Poznata je je i crkvena pjesmica za djecu Djetešce nam se rodilo koju djeca vole pjevati na crkvenim obredima u božićno doba.

Brojni suvremeni estradni umjetnici su dali svoj doprinos za Božićne pjesme. Od stranih zasigurno su vam poznate Bijeli Božić (u originalu engleski White Christmas), Let it Snow, Driving home for Christmas, Merry X-mass ili soundtrack Last Christmas iz istoimenog filma. Domaći estradnjaci dali su nam sljedeće pjesme posvećene Božiću: Sretan Božić svakome, Božić bijeli, Od srca mog, Božić dolazi, Božić bez tebe. Pjesama o slavlju Božića ima jako puno, bilo da pjevate dječje, crkvene, pjesme suvremenih umjetnika, pjevajte od srca i radujte se Božiću.

Najljepše strane Božićne pjesme

Tagovi: