Bol u crijevima – uzrok i liječenje

Bol u crijevima - uzrok i liječenje

Što je bol u crijevima

Bol u crijevima često stvara veliku nelagodu i ako se ne pronađe pravi uzrok može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Istraživanja pokazuju da se nelagoda i bol povećavaju tijekom stresa. Poznato je koliko su crijeva važna u ljudskom tijelu jer su to glavni organi probavnog sustava. U tankom crijevu se apsorbiraju i obrađuju sve hranjive tvari, dok je osnovna zadaća debelog crijeva izbacivanje nepotrebnih tvari iz organizma. Hormoni uključeni u regulaciju probave su gastrin, sekretin i kolecistokinin.

Funkcija gastrina je proizvodnja želučanog soka, sekretin je odgovoran za stimulaciju organa probavnog sustava na proizvodnju enzima, dok kolecistokinin osigurava proizvodnju enzima važnih za probavu. Zdravlje crijeva ima najvažniji utjecaj na cjelokupni ljudski metabolizam, jer se gotovo 70% stanica imunološkog sustava nalazi u crijevima. Neki od najčešćih uzroka uključuju infekciju, zatvor, upalu, tumor ili netoleranciju na hranu. Simptomi koji se mogu pojaviti uključuju mučninu, nadutost, plinove, proljev, povraćanje ili promjene u stolici. Važno je potražiti liječničku pomoć kako bi se utvrdilo koje promjene uzrokuje bol u crijevima. Ponavljajuća bol i nelagoda u abdomenu ponekad mogu biti povezani s oštećenjem ili upalom crijevne sluznice.

Bol u crijevima uzroci

Iako liječnička procjena i dijagnoza mogu točno utvrditi uzrok bol u crijevima, najčešći su sljedeći: Zatvor nastaje kada je manje od tri stolice tjedno. Ovo stanje je češće kod ljudi koji koriste malo vode, ne unose dovoljno vlakana u prehrani. Određenim promjenama navika, većim unosom vode i većom tjelesnom aktivnošću ovaj se problem lako otklanja. Proljev se javlja kada postoji više od četiri stolice različite konzistencije dnevno. Uzrokuje ga bakterijska ili virusna infekcija koja uzrokuje bolove u želucu, mučninu i groznicu.

Drugi uzroci proljeva uključuju netoleranciju na hranu, lijekove ili sindrom iritabilnog crijeva. Sindrom iritabilnog crijeva je poremećaj koji uzrokuje bolove u trbuhu, a poznato je da se ovo stanje pogoršava tijekom razdoblja tjeskobe i stresa. U slučaju sumnje na ovaj poremećaj probavnog sustava potrebno je potražiti pomoć gastroenterologa koji će obaviti potrebne pretrage i potvrditi prisutnost bolesti. Ostali uzroci za bol u crijevima uključuju netoleranciju na hranu, ulcerozni kolitis, crijevnu opstrukciju, Crohnovu bolest i crijevne tumore.

Kako liječiti bol u crijevima

Bol u crijevima pokazuju da tijelo ne reagira samo na ono što je prisutno u dnevnoj rutini prehrane, već i da je to polazište za procjenu moguće preosjetljivosti ili potencijalnih bolesti. U situacijama kada se nelagoda i bol javljaju često, potrebno je provesti detaljne preglede i pretrage kako bi se utvrdili uzroci problema. Bol u crijevima može biti jaka ili slabog intenziteta ovisno o uzroku. Također, uzrok boli u crijevima može biti psihički stres, preosjetljivost, kao i gastrointestinalni poremećaji. Hrana ima posebnu ulogu jer izravno utječe na rad crijeva.

Uz hranu koja bi trebala biti bogata proteinima i zdravim mastima, važno je jesti vlakna koja se nalaze u voću, povrću i žitaricama. Ako je prisutna redovita tjelesna aktivnost, dovoljan unos tekućine i tjelovježba poboljšat će zdravlje crijeva. Liječenje ima za cilj otklanjanje uzroka, ispravljanje posljedica i sprječavanje ponovne pojave boli. Liječničku pomoć treba potražiti kada se stanje pogorša, ako se nelagoda pojača pritiskom na određeno mjesto, kada bol postane nepodnošljiva.


Tagovi: