Pro Caps - stručni tretman za prostatitis

prirodan proizvod koji sprječava i eliminira adenom, kronični i akutni prostatitis
  • olakšava upalu i bol
  • normalizira urinarne funkcije i poboljšava erekciju
  • pruža održive i dugotrajne rezultate koji su učinkoviti u bilo kojoj dobi i bilo kojoj fazi bolesti

Bol tijekom odnosa – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Bol tijekom odnosa - uzrok, simptomi, liječenje

Bol tijekom odnosa i mogući uzroci

Bol tijekom odnosa se još stručno naziva i dispareunija i riječ je o boli koja se pojavljuje na području spolnih organa, osobito žena. Navedena bol osim što stvara osjećaj neugode, također i narušava želju za seksom. Bol tijekom odnosa se pojavljuje kod 30% žena i kao takva predstavlja veliki problem kod odnosa s partnerom. Danas razlikujemo površinsku i dubinsku dispareuniju.

Kod površnog oblika bol se javlja u području vagine, dok se kod dubljeg oblika bol pojavljuje u području male zdjelice. Uzroci boli su brojni, a stručnjaci ih dijele na fizičke i psihičke uzroke. Kod površinskog oblika dispareunije bol nastaje u području rodnice i vanjskog djela spolovila. Do boli može moći radi vulvovaginalne infekcije koja je uzrokovana bakterijama ili spolno prenosivim bolestima. Ovakva bol nije opasna i najčešće se liječi uz pomoć odgovarajuće terapije sa strane ginekologa ili liječnika.

Psihički uzroci se mogu pojaviti radi anksioznosti, depresije, nesigurnosti i nezadovoljstva u svoj izgled. Kada žena ne postigne određeni nivo uzbuđenja odnos može biti bolan i nelagodan, što će rezultirati većom nesigurnošću. Važno je naglasiti kako i stres ima važan faktor u spolnom životu žene. Ako se žena osjeća pod stresom njeni mišići zdjelice se mogu stegnuti, što znači da će odnos biti neugodan i veoma bolan.

Bol tijekom odnosa i popratni simptomi

Znamo kako je za mnoge žene prvi seksualni odnos bolan, ali nakon njega bol se ne bi smjela pojavljivati. Primarna dispareunija se javlja prilikom svakog odnosa, dok se sekundarni oblik ponavlja nakon određenog perioda bezbolnih odnosa. Kako bi uspješno pronašli uzrok dispareunije, moramo znati koji su njeni najčešći simptomi. U najčešće simptome se ubrajaju:

Jak vaginalni iscjedak koji ima promijenjenu boju i miris, smanjena vlažnost ili lubrikacija, bolne menstruacije, pojavljivanje boli u zdjelici i stidnici, promjene na koži oko same stidnice. Bol tijekom odnosa najčešće nastaje radi smanjene lubrikacije. Da bi intiman odnos bio bezbolan i ugodan, spolni organ žene prilikom uzbuđenja reagira s pojačanom proizvodnjom sekreta. Kada vagina nije dovoljno vlažna, nastaje trenje kod penetracije i to može dovesti do oštećenje tkiva koje će biti bolno.

Nakon što žena prođe menopauzu, ili bilo koju drugu hormonalnu promjenu, kao rezultat navedenog može nastati stanjivanje kože – sluznice spolnog organa i navedeno također dovodi do manje proizvodnje sekreta. Važno je naglasiti i razne dermatološke bolesti koje se javljaju na vanjštini spolnih organa i mogu uzrokovati bol, alergijske reakcije, suhoću i nelagodu. Bol tijekom odnosa se također povezuje s anomalijama spolnih organa, što je iznimno rijetki slučaj.

Bol tijekom odnosa i proces liječenja

Samo liječenje može biti veoma izazovno i zahtjevno. Najveći problem je što pacijentice nerado pričaju o navedenoj temi, pa je potrebno naglasiti važnost odlaska ginekologu. Ginekolog utvrđuje dijagnozu uz pomoć detaljnog pregleda koji se sastoji od palpacijskog pregleda i pregleda u spekulima. Uzima se uzorak za citološki i papa test, kao i za mikrobiološku analizu. Na kraju se radi i pregled ultrazvukom.

Ako se kod ginekologa uspostavi da je bol tijekom odnosa na psihološkoj bazi, tada se pacijentici savjetuje pomoć potraži kod psihologa. U slučaju da se pokaže da je bol izazvana radi vulvovaginalne infekcije, liječenje se tada usmjerava prema uzročniku i par se mora skupa liječiti. Kod postmenopauze ili nekog drugog stanja gdje se smanjila razina estrogena, potrebno je primjenjivati estrogene kreme ili vaginalete.

U slučaju da je problem nedovoljna vlažnost rodnice, preporučuje se uporaba lubrikanata. Važno je naglasiti da uz klasična rješenja možemo pronaći i lasersku fototerapiju koja obnavlja slojeve kože i sluznice vagine. Bol tijekom odnosa je tema o kojoj mnoge žene nerado pričaju radi straha od osuđivanja drugih. Važno je naglasiti kako vam liječenje može vratiti užitak u seksualnim odnosima, kao i samopouzdanje.

Tagovi:

Pro Caps - stručni tretman za prostatitis

prirodan proizvod koji sprječava i eliminira adenom, kronični i akutni prostatitis
  • olakšava upalu i bol
  • normalizira urinarne funkcije i poboljšava erekciju
  • pruža održive i dugotrajne rezultate koji su učinkoviti u bilo kojoj dobi i bilo kojoj fazi bolesti