Bjesnoća – uzrok, simptomi, liječenje

Bjesnoća - uzrok, simptomi, liječenje

Bjesnoća, uzroci

Bjesnoća se može opisati kao akutna i veoma smrtonosna bolest središnjeg živčanog sustava. Navedeno stanje zahvaća mozak i leđnu moždinu zaražene osobe ili životinje, što dovodi do upale mozga i leđne moždine. Riječ je o zaraznoj bolesti koja se prenosi ugrizom. Koji su uzroci nastanka bjesnoće? Uzročnik navedene bolesti je Rabies virus. Navedeni uzročnik se može nalaziti u slini životnije koja je zaražena, a na čovjeka se može prenijeti putem ugriza ili sline, u nešto rjeđim slučajevima preko drugih sekreta životinje. Bjesnoća u organizam čovjeka može ući samo preko oštećene kože, jer sami virus ne može preživjeti u vanjskoj okolini samo na površini.

Rabies se danas ubraja u najteže, kao i najsmrtonosnije akutne viruse koji mogu napasti čovjeka. Iako je navedeno stanje poznato još od vremena prije Krista, i dan danas nije poznata uspješna metoda njenog uklanjanja. Kada se infekcija razvije u središnjem živčanom sustavu ona se ne može spriječiti, i često nastupa smrt. Jedina prevencija u širenju infekcije je cijepljenje nakon što je osoba bila u kontaktu s virusom. Prilikom ugriza zaražene životinje savjetuje se da se rana dobro očisti sa sapunom pod mlazom vode i da se hitno posjeti liječnik. Važno je naglasiti kako je Hrvatska uspostavila kontrolu bjesnoće, a zadnji slučaj zaraze je zabilježen davne 1964 godine.

Bjesnoća, simptomi

Bjesnoća kod ljudi se svakako razlikuje od one kod životinja. Inkubacija, ili vrijeme do pojave prvih simptoma je raznolika. Što ovo znači? Navedena bolest se može pojaviti i nakon par godina nakon što je osoba bila u izravnom kontaktu s virusom! No, najčešće vrijeme inkubacije je od 3 do 6 tjedana nakon izlaganja virusu. Sama inkubacija će ovisiti o količini virusa kojeg smo unijeli u sebe, veličini rane, kao i udaljenosti rane od našeg mozga. Kliničku sliku bjesnoće možemo podijeliti u više stadija.

Prodromalni stadij - Stadij bolesti traje od 2 do 4 tjedana i pojavljuju se sljedeći simptomi: Povišena temperatura, glavobolja, klonulost i bol u mišićima, povraćanje i proljev, suhi kašalj i razdražljivost, grlobolja i teže gutanje, česte nesanice i halucinacije. Kod mjesta ugriza se pojavljuju sljedeći simptomi: Edem, parestezija ili osjećaj ukočenosti, fascikulacija ili spontane kontrakcije mišića.

Encefalitični stadij - Virus dolazi do mozga zaražene osobe, stadij traje od 2 do 7 dana. Pojavljuju se prvi specifični simptomi bjesnoće. Simptomi su: Jaka motorička sposobnosti i nekontrolirani pokreti, pojačana agresivnost i halucinacije, epileptični napadaji i paraliza udova, oštećenje autoimunog živčanog sustava.

Zadnji stadij bjesnoće je komatozni stadij - Periodi bez simptoma postaju sve kraći i eventualno nestaju. Koma može nastupiti na 14-ti dan bolesti. Dolazi do navedenih poremećaja: Edem cijelog tijela, smanjeno mokrenje, poremećaj elektrolita, zastoja crijeva, edem pluća i mozga. 7 do 30 dana je potrebno da bjesnoća preuzme tijelo i da nastupi smrt.

Bjesnoća, liječenje

Bjesnoća zahtjeva dijagnozu. Najvažnija dijagnoza je sami podatak o ugrizu, a najvažniji simptom koji rađa sumnju na bjesnoću je hidrofobija ili strah od vode. Virus se može detektirati pomoću sline, likvora i mozga. Serološkim pretraga se dokazuje kontakt s virusom, kao i njegova prisutnost. Kako se liječi bjesnoća? Riječ je i smrtonosnoj bolesti koja se razvija uz pomoć infekcije središnjeg živčanog sustava, nažalost ne postoji lijek. Terapija zaražene osobe je simptomatska što znači da je samo liječenje intenzivnog toka.

No, navedeni virus se može spriječiti ako se na vrijeme primi cjepivo protiv njegovog širenja tijelom. Najvažniji oblik prevencije je redovito cijepljenje životinja. Navedeni virus u Hrvatskoj ne postoji od 1950 godine, a navedenom je pridonijelo i obvezno cijepljenje i mikročipiranje pasa i mačaka. Osobe koje se bave poslom koji donosi veliki rizik od zaraze bjesnoćom se mogu cijepiti s unaprijed uz savjet liječnika. Iako još dan danas nije poznat lijek za bjesnoću, cijepljenje može spriječiti njen nastanak. Cjepivom sprječavamo nastanak infekcije koja zahvaća naš središnji živčani sustav.


Tagovi: