Parestezija (poremećaj osjeta) – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Parestezija (poremećaj osjeta) - uzrok, simptomi i liječenje

Parestezija se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela

Neobični osjećaji trnjenja i sličnih senzacija na rukama, nogama, glavi ili bilo kojem dijelu tijela su stvarni poremećaj perifernih živaca ili su simptom poremećaja u centralno nervnom sustavu. Poremećaj osjeta koji se naziva parestezija se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela i često se javlja kao sekundarna posljedica autoimunih bolesti, multiple skleroze, neuropatije, reumatoidnog artritisa, ali mogu pratiti i druge kronične bolesti. Nenormalne senzacije po tijelu su ponekada simptom i upozorenje, a ponekada posljedice.

Parestezija kod kroničnih bolesti kao što je naprimjer dijabetes se ublažava održavanjem normalne razine glukoze u krvi, kretanjem, prestankom pušenja i hranom po dijabetičkom programu prehrane. I kod drugih kroničnih bolesti nenormalne senzacije po tijelu se ublažavaju ili posve nestaju ako se bolest drži pod kontrolom. Kratkotrajno trnjenje je obično izazvano dugim neudobnim položajem tijela u kojem je periferni živac stalno pritisnut, promjenom položaja trnjenje prestaje. Dugotrajno trnjenje zahtijeva liječnički pregled i dodatne pretrage kako bi se utvrdio pravi uzrok.

Parestezija može biti ortopedskog i neurološkog uzroka

Nenormalne senzacije u tijelu uključuju trnjenje, ponekada mravce po koži, peckanje, bockanje, ponekada se smjenjuje sa tremorom (nekontrolirano drhtanje ili trzanje), a vrlo rijetko ili nikada ne uključuju bol. Generalno, parestezija može biti ortopedskog i neurološkog uzroka što se utvrđuje specijalističkim pregledima naročito ako je poremećaj tjelesnih osjeta postao kroničan ili trajan. Kvaliteta života ljudi koji pate od abnormalnih osjeta u tijelu je bitno smanjena zato je važno otkriti pravi uzrok i liječiti ga.

Kako je parestezija prateći sindrom mnogih traumatskih ozljeda, mnogih ozbiljnih bolesti, mnogih kroničnih bolesti, neuroloških oboljenja, pa čak i napadaja panike i tjeskobe, važno je da se osnovna bolest adekvatno liječi na adekvatan način da bi neugodni i nenormalni osjeti bili rjeđi i blaži. Zdrave životne navike, zdrava prehrana i dovoljno i redovito kretanja su jedine preporuke, jer prava prevencija za ove nenormalne senzacije ne postoje. Alkohol, pušenje, neki drugi opijati, pa čak i neki lijekovi mogu pogoršati stanje.

Kada je parestezija upozorenje na moždani udar

Ako se nenormalne senzacije poremećaja osjeta javlja samo na jednoj strani tijela, najbolje je odmah pozvati hitnu pomoć i potražiti liječničku pomoć, jer to je jedna od onih situacija kada je parestezija upozorenje na moždani udar. Možda imate sreće i nije baš moždani udar, ali možda je neko drugo oštećenje mozga ili gornje leđne moždine. Čak i migrena može prouzročiti ovakve nenormalne osjete, upala trigeminusa, bolesni i upaljeni zub, deformacija i oštećenje vratne kralježnice također.

Parestezija koja se javlja zbog ozljeda ruke, noge, ozljede kralježnice je privremena ako se se ozljede odmah saniraju, imobiliziraju i adekvatno liječe. Fizikalna terapija ne pomaže kod nenormalnih osjeta samo nakon ozljeda, može pomoći i u slučajevima koji imaju druge uzroke. Pomaže i masaža, hidroterapija ili plivanje i uz određenu vrstu lijekova, prema uzroku ovih senzacija stanje se može poboljšati, pa i izliječiti. Ponekada samo treba dodati vitamine koji tijelu nedostaju i tijelo se dovodi u ravnotežu bez trnjenja.

Tagovi: