Biootpad – kako ga pravilno razvrstavati

Zanimljivosti

Biootpad - kako ga pravilno razvrstavati

Što je biootpad

Biootpad je otpad koji je biorazgradiv, a radi se o ostatcima hrane, te o vrtnom i zelenom otpadu. Recikliranje je jedini izlaz iz trenutne situacije gdje svi pojedinačno stvaramo previše otpada. Nažalost, sve se danas prodaje u dućanima, što samo po sebi i nije problem, koliko je problem činjenica da se svi proizvodi prodaju zapakirani. Naravno, ambalaža je u većini slučajeva plastična, što je prava katastrofa za prirodu koja nas okružuje i od koje ovisi kvaliteta našeg života. Većina država je spoznala ovu činjenicu i probleme koje nam donosi u vidu onečišćenja prirode, a koje će nam tek donijeti. Zbog toga se uvode programi i donose zakoni koji iz upotrebe izbacuju materijale koji nisu razgradivi i koji se ne mogu reciklirati. Ovo ne vrijedi za sve materijale i proizvode, jer za neke od njih ne postoje alternativni materijali koji bi manje štetili prirodi. Druga stvar koja se sve više promovira je razvrstavanje otpada, pa tako i biootpad.

Kako se razvrstava biootpad i sav drugi otpad

Sve veći broj gradova prihvaća nove trendove u gospodarenju otpadom i okreću se filozofiji koja prije svega potiče na pravilno odvajanje otpada. Zbog toga, svi stanovnici većih gradova ispred svojih kuća ili zgrada imaju nekoliko različitih kontejnera za otpada. U svaki kontejner se odlažu različite vrste otpada, pa se tako biootpad odlaže u kontejnerima smeđe boje. Crni kontejneri su za odlaganje miješanog komunalnog otpada, plavi za karton i papir a žuti za metal i plastiku. Otpad se razvrstava prije svega kako bi se mogao reciklirati i ponovno upotrijebiti u proizvodnji. Ovo je veoma važno kako bi se smanjile količine otpada koji trajno odlažemo, a posebno se odnosi na plastiku koja se najduže razgrađuje u prirodi i trajno oštećuje eko sustav. Biootpad je najbezopasniji otpad i njega se ne bi trebalo razdvajati od ostalog otpada jer je štetan, već se radi o tome da se može upotrijebiti za stvaranje komposta, što znači da je ova vrsta otpada vrlo vrijedna sirovina.

Što je biootpad, a što ne

Biootpad je, kako sam naziv kaže otpad koji nastaje korištenjem tvari i materijala iz prirode. Ipak, stvar nije toliko jednostavna već se određene stvari smatraju biootpadom a druge ne. U smeđe spremnike ili kontejnere može se bacati biootpad i to ostaci kora voća i povrća, listovi salate i sličnih namirnica, talog od kave, ostaci kruha pa čak i talog od kave. Također, može se bacati granje, otpalo lišće, uvele biljke poput cvijeća, zemlja i ostaci trave. Ono što se ne smije bacati u smeđe spremnike za otpad su ostaci hrane koja je termički obrađena, sve vrste mesa i ribe, kosti i koža, ulja, masti, odjeća, cigarete, mliječni proizvodi i razna ambalaža. Detaljan opis što se smije odlagati u koji spremnik za odlaganje smeća, možete pronaći na internet stranicama komunalnog poduzeća u vašem mjestu. Ako vam zaštita prirode nije dovoljan motiv kako bi pravilno razvrstavali i odlagali otpad, neka to budu novčane kazne koje se planiraju uvesti u skorije vrijeme.

Tagovi: