Bestjelesan ili bestijelesan?

Pravopis

Bestjelesan ili bestijelesan?

To je pitanje koje često muči ljude koji pišu na hrvatskom jeziku. Iako se čini da su te dvije varijante vrlo slične, postoji razlika u njihovom značenju. Bestjelesan označava nešto što nema tijelo, dok bestijelesan označava nešto što je bez životinjskog tijela.

U svakodnevnom govoru ove dvije riječi često se miješaju, ali u standardnom hrvatskom jeziku pravilno je pisati bestjelesan.

Ovaj pridjev ima kratkosilazni naglasak i može se koristiti za opisivanje duhovnih bića, poput anđela ili duša, ali i za opisivanje apstraktnih pojmova, poput ljubavi ili slobode.

Bestjelesnost je često povezana s religijom i duhovnošću, ali može se primijeniti i u znanstvenim kontekstima. Primjerice, u kvantnoj fizici postoji pojam bestjelesnih čestica, koje se kreću brzinom svjetlosti i nemaju masu.

U svakom slučaju, važno je pravilno pisati ove riječi kako ne bi došlo do zabune u značenju. Bestjelesan je pravilna varijanta i treba ga koristiti za opisivanje svega što nije materijalno, dok se bestijelesan koristi za opisivanje svega što nema životinjsko tijelo.