Besprijekornost ili besprjekornost?

Pravopis

Besprijekornost ili besprjekornost?

Besprijekornost ili besprjekornost su dvije varijante pisanja jedne riječi u hrvatskom jeziku. To je vrlo česta pojava u hrvatskom jeziku jer se javljaju dvojbe oko pisanja glasovnih skupina /ije/ i /je/. Radi se o imenici ženskog roda koja označava osobinu nekoga tko je besprijekoran.

Ova riječ naglašena je dugouzlaznim naglaskom, što dodatno otežava pisanje.

Unatoč tome, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati besprijekornost, besprijekornosti, besprijekornostima i sl. To znači da se riječ piše s glasovnom skupinom /ije/ i to je jedina ispravna varijanta pisanja.

Besprijekornost je osobina koja se odnosi na savršenstvo, nedostatak greške ili mane.

To može biti primijenjeno na različita područja života, bilo da je riječ o poslu, obrazovanju ili međuljudskim odnosima. Osoba koja posjeduje besprijekornost u svom radu, primjerice, ispunjava sve zadatke na najbolji mogući način i nema grešaka u svom radu.

Besprijekornost je vrlo cijenjena osobina u društvu.

Osobe koje su besprijekorne u svom radu i ponašanju često su vrlo uspješne u svojim karijerama. Međutim, postizanje besprijekornosti nije uvijek lako i zahtijeva puno truda, discipline i predanosti.

U zaključku, besprijekornost je vrijedna i poželjna osobina koja se odnosi na savršenstvo, nedostatak greške ili mane. Dok postoje dvije varijante pisanja ove riječi u hrvatskom jeziku, jedino pravilno pisanje je besprijekornost s glasovnom skupinom /ije/.