Belogent – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Belogent - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Belogent je kombinacija kortikosteroida i antibiotika

Ljudi su skloni lijekove u kremama malo olako shvatiti jer se uglavnom primjenjuju lokalno, na manjim površinama kože i nisu predviđeni za dugotrajnu upotrebu, ali zaboravljaju da je ljudska koža, iako zaštitni omotač i vrlo propusna i sve što se na nju aplicira, prodire i u krvotok. Belogent je kombinacija kortikosteroida i antibiotika u kremi, a koristi se za alergijske i nealergijske kožne bolesti, skoro za sve vrste dermatitisa, psorijazu, ekcem, seboreju, lichen ruben planus i tako dalje.

Belogent sadrži vrlo jak kortikosteroid betametazon koji djeluje protuupalno, imunosupresivno i antiproliferativno, a djelovanje na bakterijske infekcije kože čini antibiotik gentamicin. Treba izbjegavati mazanje velikih površina kože, pazuha, područja oko očiju, i oko čmara. Terapija se provodi u idealnim slučajevima sedam dana, u težim slučajevima 10 dana, a najduže do tri tjedna. Kremu ne bi trebali unositi u uho. Krema se preporučuje kod vlažnih dermatoza, a kod suhih i ljuskavih jače djelovanje pokazuje mast.

Kada ne bi trebali koristiti belogent

Alergijska reakcija na bilo koji sastojak nekog lijeka je uvijek kontraindikacija za taj lijek i ako ste ga počeli koristiti, odmah prestanite. Kada ne bi trebali koristiti Belogent, ako ste trudni koristite ga pod nadzorom liječnika, ako dojite možete koristiti lijek, ali nemojte ga nanositi oko bradavica. Vašu bebe ne smijete mazati belogentom u prvoj godini života. Kortikoidnu kremu ne koristite ako imate bilo kakvu virusnu infekciju ili reakciju na cjepivo ili ako imate bolesne bubrege.

Belogent se ne primjenjuje ako imate vodene kozice, herpes simplex, herpes zoster, sifilis, kožnu tuberkulozu, bolest oka, dermatitis nalik rozaceji ili gljivičnu infekciju kože, ali ni ako uzimate neke druge antibiotike za bakterijske infekcije. Nikada na ovaj lijek ne stavljajte zavoje, zato se i ne preporučuje za dojenčad do godinu dana, jer bi ispod današnjih plastičnih pelena brzo došlo do predoziranja bebe, zato što bi aktivne tvari iz kreme brzo dospjele u bebin krvotok, a to je nepotreban rizik.

Kakve nuspojave može izazvati belogent

Zapravo su nuspojave kod većine pacijenata vrlo blage, lokalne i brzo prolazne. Kada i kakve nuspojave može izazvati Belogent prvo saznaju oni preosjetljivi pacijenti sa alergijskim reakcijama, ali oni znaju da moraju odmah prestati koristiti kremu. Druga skupina su osobe koje koriste više različitih krema za dermatoze, a kod žena se tu često umiješaju i agresivne kozmetičke kreme i eto neugodne interakcije. Najčešće se pojavljuje stanjenje kože na mjestu primjene kreme zbog smanjenja kolagena.

Belogent može prouzročiti točkasto krvarenje kože na mjestu primjene, proširenje kapilara na tom dijelu kože, pojačanu dlakavost ili upalu korijena dlake na tom mjestu, alergijski ili kontaktni dermatitis na mjestu mazanja. Duža primjena kreme može dovesti do lokalne hiperpigmentacije ili depigmentacije kože i kose te poremećaj rada žlijezda lojnica. Ako se pojave ranice od pucanja kože možda će im trebati više vremena za zacjeljivanje, ali na otvorene ranice i ne smijete nanositi kremu. Nuspojave su češće kod dugotrajne upotrebe kreme.


Tagovi: