Bamija gdje kupiti

Bamija gdje kupiti

Što je bamija?

Okra ili isto tako bamija je tropska cvjetnica koja dolazi iz porodice sljezova. Ova biljka je prepoznatljiva prema svojim zelenim plodovima koji pomalo podsjećaju na mahune i prema svojoj ljekovitoj sluzi koja će se opuštati tijekom kuhanja. Njeni plodovi su duguljasti i suženi, i zato se često nazivaju i damini prsti. Često se smatra i afrodizijakom. Iako se službeno klasificira kao voće, bamija se zapravo koristi kao povrće i njen okus podsjeća na grašak. Važno je naglasiti da je primjena ove biljke daleko veća od kulinarske.

Iako je ona dugo vremena bila zaboravljena biljka, njene blagodati za ljudsko zdravlje i ljepotu opet se prepoznaju. Ova "biljka iz božjeg vrta" danas pronalazi svoje mjesto u raznim prirodnim pripravcima - čaj, zamjena za kavu, tinktura, u kremama za lice i tijelo. U Hrvatskoj je ova biljka i dalje slabo poznata, stoga se najčešće može kupiti samo u sušenom obliku. Naravno, ova biljka se može slobodno uzgajati i koristiti u raznim oblicima.

Da li je bamija ljekovita?

Sama ljekovitost bamije i njena iscjeljujuća snaga skrivene su njenim vlaknima kao i sluzavoj teksturi. Ovo voće pruža proteine, te razne hranjive tvari koje nisu prisutne u drugim vrstama voća te povrća. Radi prisutnosti proteina Lektina mnogi koriste ovu biljku kao prevenciju ili za liječenje raka. Bogata je i mineralima kalcija, kalija, željeza, magnezija i fosfora. Sadrži i antioksidanse polifenole, flavonoide te izokvercitin. Uz to, obiluje i vitaminima A i C koji mogu pridonijeti smanjenju rizika od razvoja ozbiljnijih bolesti, spriječiti ozbiljne upale i pridonijeti zdravlju. Polifenoli će pridonijeti zdravlju mozga te srca, a radi antioksidativnih svojstva ova biljka se koristi za liječenje umora i kronične iscrpljenosti.

Također je utvrđeno da bamija ima umirujuća svojstva za crijevni trakt i da se koristi za liječenje gastritisa. Njena gusta sluz vezat će na sebe kolesterol prilikom probave i uz stolicu on se eliminira iz tijela. Sluz bamije također blokira i razne infekcije u želucu. Kao lijek, bamija će umiriti probavne smetnje, izliječiti bolesti probavnog sustava, poboljšati detoksikaciju organizma i regulirati pravilnu razinu šećera i kolesterola u krvi. Pomaže u održavanju i razvoju zdrave crijevne fore, rada jetre i vraća sveukupnu snagu organizmu.

Gdje se može kupiti bamija i koja joj je cijena?

Radi svojih ljekovitih svojstva, ova biljka se sve više uzgaja, što se može vidjeti po brojnim proizvodima koji su dostupni za kupnju. Mnogi se pitaju gdje kupiti bamiju? Nanizani na konac, suha bamija se može kupiti na većini tržnica, no potrebno je imati sreće. Ova biljka je i dalje popularnija u susjednim državama nego kod nas. U obliku čaja, ona se može kupiti u trgovinama za zdravu prehranu ili kod privatnih proizvođača, OPG-ova. Najčešće se koristi sušena bamija, jer se može koristiti kao čaj ili kao začin.

Koja je cijena? Za sušenu bamiju izdvojit ćete između 19,91 € i 22,56 € za 50 g sušenog ploda. Nažalost, ova biljka se rijetko uzgaja u Hrvatskoj, tako da se većina proizvoda nabavlja iz susjednih država. Ako želite nabaviti svježu bamiju, tada je najbolje da plodove kupite od sredine lipnja do sredine jeseni do kada traje njena sezona. Svježu bamiju je potrebno držati u hladnjaku i iskoristiti u roku od svega 3 dana. Konzumacija ove biljke ne donosi nuspojave, stoga je ona sigurna za sve uzraste.


Tagovi: