Avokado kako se jede

Avokado kako se jede

Kako se jede avokado

Avokado voće sličnog oblika kao kruška no malo veće u našim je krajevima egzotično voće koje je izuzetno zdravo. Porijeklom iz Južne Amerike ovo je voće bilo dobro poznato drevnim narodima Maja i Asteka koji su ga koristili kao zdravu hranu jer je bogato vitaminima, mineralima, te zdravim masnim kiselinama.

Avokado je najbolje jesti sirov jer će tada svi hranjivi sastojci ostati u voću i doći u organizam te se tamo razgraditi i blagotvorno djelovati na ljudsko tijelo. Voće je potrebno oguliti od kore koja je kod zrelog voća tamno zelene boje, te je plod mekan na nekim dijelovima, ali istovremeno ne smije biti premekan. Peteljka koja se odstranjuje ne smije ispod imati smeđe jer to upućuje da je plod prezreo i tada nije upotrebljiv za jelo.

Ovo se voće bere prije nego desegne zrelost upravo zbog toga što i nakon berbe vrlo brzo dozrije u par dana na sobnoj temperaturi, pa je potrebno ispravno plodove avokada skladištiti kako ne bi istrunuli prije nego stignu do potrošača.

Kako očistiti avokado

Avokado je prvo potrebno dobro oprati zajedno s korom jer treba ukloniti svu prljavštinu i pesticide kojima se danas šprica gotovo svo voće i povrće kako bi se zaštitili plodovi od nametnika i bolesti, no pesticidi nisu dobri za ljudsko zdravlje.

Nakon toga se plod avokada razreže po dužini do koštice koja se nalazi u samoj sredini ploda s obje strane. S obje ruke uzeti plod i svaku stranu okrenuti u suprotnom smjeru kako bi se pulpa oslobodila od koštice. Ukoliko koštica ostane na jednoj od polovica može se vrlo lako izvaditi žlicom. Koru možete nakon toga s polovica odstraniti nožem ili pulpu žlicom skidati s kore.

Ako ćete avokado rezati po dužini onda je bolje narezati ga zajedno s korom pa pulpu skinuti s žlicom ili uz pomoć noža. Ovisno kako ćete plod avokada pripremati i kako ćete ga rezati tako ćete i odstraniti koru koja se ne jede i treba je maknuti prije konzumacije.

Priprema i recepti kako se jede avokado

Ovo egzotično voće specifičnog je okusa i najbolje ga je konzumirati sirovo bez prerade kako bi zadržalo svoje hranjive sastojke. Avokado kao zdravo voće sadrži vitamine C, A i E, zdrave omega 3 i omega 6 masne kiseline, te i ostalim hranjivim sastojcima djeluje antioksidativno i protuupalno.

Ovo zdravo voće se može koristiti i u pripremi drugih jela ali i kao sirovi prilog glavnom jelu jer nije intenzivnog okusa i lako se prilagođava drugim okusima i drugim namirnicama. Poznati Guacamole namaz koristi se kao dresing za salate, kao prilog tostu ili prepečenom kruhu, ali i kao umak dodatak glavnom jelu.

Avokado se može koristiti i za pripremanje juha od avokada te ćete dobiti zelenu juhu koja je neutralnog okusa, a prethodno trebate pasirati plod avokada ili staviti u blender kako bi dobili gustoću juhe. No plod avokada se može koristiti i kao sastojak za pripremu raznih slastica pa ga tako često susrećemo u čokoladnim moussevima i drugim vrstama slatkih delikatesa.


Tagovi: