Autogol, auto-gol ili auto gol?

Pravopis

Autogol, auto-gol ili auto gol?

Autogol je sportski termin koji se odnosi na situaciju u kojoj igrač postiže zgoditak u svoja vrata. Ovaj pojam se najčešće koristi u nogometu, ali se može primijeniti i u drugim sportovima gdje postoji gol, kao što su hokej, vaterpolo ili ragbi.

Kada je u pitanju pravopis ovog termina, postoje neke nedoumice. Neki ljudi pišu autogol, drugi auto-gol, a treći auto gol. Međutim, ispravno je pisati autogol, jer se prefiksoid auto uvijek piše sastavljeno. Ovaj prefiksoid dolazi od grčke riječi autôs, što znači sam ili jedini, te označava samostalnost drugog dijela složenice ili da se nešto odnosi na samog sebe.

Osim autogola, u hrvatskom jeziku postoje i druge riječi koje počinju s prefiksom auto, poput autobiografije, autocenzure, autoironije i autoanalize.

U svim ovim riječima prefiksoid auto označava da se radnja odnosi na samog sebe ili da se odvija samostalno.

U nogometu, autogol je često neugodna situacija za igrača koji ga postigne, ali može biti vrlo koristan za protivničku momčad. Kada igrač postigne autogol, protivnička momčad dobiva bodove, što može bitno utjecati na ishod utakmice. Zbog toga je važno da igrači budu oprezni i da se trude izbjegavati ovakve situacije.

Ukratko, autogol je sportski termin koji označava situaciju u kojoj igrač postigne zgoditak u svoja vrata. Ispravno se piše autogol, jer se prefiksoid auto uvijek piše sastavljeno i označava samostalnost drugog dijela složenice ili da se nešto odnosi na samog sebe. Osim autogola, postoje i druge riječi koje počinju s prefiksom auto, a koje označavaju samostalnost ili odnose se na samog sebe.