Atrijski septalni defekt – uzrok, simptomi, liječenje

Atrijski septalni defekt - uzrok, simptomi, liječenje

Atrijski septalni defekt - uzrok

Atrijski septalni defekt (ASD) je srčana mana, s 12% kongenitalne abnormalnosti. To je defekt u stijenci koja razdvaja dvije srčane komore. Može se manifestirati kod osoba starijih od 20 godina. Bolest nije genetska i uzrokovana je razvojnim poremećajem tijekom trudnoće, odnosno utjecajem čimbenika koji uključuju: virusne infekcije tijekom trudnoće, uzimanje droga, alkohola i cigareta. U djece je ovaj defekt obično asimptomatski, dok u starijih bolesnika može predstavljati ozbiljan rizik od plućne embolije. Srce je podijeljeno na lijevu i desnu komoru, a u slučaju defekta krv može teći iz lijeve strane srca u desnu ili iz desne u lijevu. Opasnija je situacija kada krv teče s desne strane na lijevu stranu srca, koja pumpa krv s malo kisika, tj. deoksigeniziranu krv. Kada više krvi teče u desnu klijetku preko portalne vene, tada dolazi do opterećenja i povećava se plućni protok. Atrijski septalni defekt najčešće se javlja u jednoj od tri varijante: sekundarni otvor, primarni otvor i otvor tipa venskog sinusa.

Atrijski septalni defekt - simptomi

ASD je problem koji se češće otkriva kod žena nego kod muškaraca. Za 12% ovih poremećaja odgovorni su specifični genetski problemi. Simptomi i njihova težina ovise o defektu. Mogu biti asimptomatski, u novorođenčadi mogu poremetiti rad srca. Općenito, manji kvar ne uzrokuje veće komplikacije, a kod odraslih se mogu pojaviti problemi poput zatajenja srca ili visokog krvnog tlaka. U nekih bolesnika javlja se zatajenje cirkulacije, tihi šum, periferna cijanoza, pneumonija, endokarditis, tahikardija, dispneja. Ovisno o stupnju progresije ASD-a, ovisi opterećenje desne klijetke. Atrijski septalni defekt može varirati u djece i odraslih. Simptomi se kod djece očituju otežanim disanjem, naporom tijekom tjelesne aktivnosti i umorom. U odraslih je blagi atrijski septalni defekt popraćen većom nelagodom. Ozbiljniji simptomi pokazuju promjene u dišnom sustavu tijekom vremena, kao što su zatajenje cirkulacije, promjene u plućnom tkivu, povećanje jetre i oticanje. S godinama se simptomi pogoršavaju i mogu se razviti respiratorne infekcije i zatajenje srca.

Atrijski septalni defekt - liječenje

Ako se tijekom rutinskog pregleda otkrije atrijski septalni defekt, tada se provodi daljnja dijagnostika. EKG i RTG daju preliminarne zaključke, a konačna dijagnoza postavlja se nakon ehokardiografskog pregleda. Kardiolog će preporučiti praćenje defekta neko vrijeme kako bi se vidjelo zatvara li se sam od sebe ili ne. Ako to nije slučaj, potrebno je liječenje, ovisno o stanju bolesnika i drugim prirođenim srčanim greškama. Jednostavan atrijski septalni defekt tijekom djetinjstva zahtijeva periodične liječničke preglede. Terapija lijekovima ne osigurava zatvaranje defekta srčane stijenke u bolesnika, ali može ublažiti simptome posljedica ovog stanja. Kada je kod odraslih bolesnika s dijagnosticiranim ASD-om prisutan mali defekt kod kojeg nema znakova zatajenja srca, potrebno je redovito medicinsko praćenje bez potrebe za kirurškom intervencijom. U slučaju ASD-a koji se ne može liječiti nekirurškim metodama, koristi se kirurški zahvat za ispravljanje stanja. Ovisno o vrsti i karakteristikama ovog defekta, operacija se izvodi kroz mali rez. Zatvaranje veće šupljine može se izvesti kirurškom tehnikom koja se preporučuje osobama starijim od 40 godina. Poluinvazivni postupak sprječava srčanu aritmiju i posljedično zatajenje.


Tagovi: