Što je atopijski dermatitis – uzroci i liječenje

Ljepota i zdravlje

Što je atopijski dermatitis - uzroci i liječenje

Što je atopijski dermatitis

Ukoliko ne znate što je atopijski dermatitis, mi ćemo vam sada objasniti što je on. Uglavnom, to vam je kronično upalna kožna bolest koja se najčešće pojavljuje u ranom djetinjstvu i traje sve do pete godine života, no može se ona pojaviti i kasnije u odrasloj dobi. Kod djece on se može manifestirati već unutar prvih 6 mjeseci života. Atopijski dermatitis spada u kroničnu kožnu bolest, a ona nastaje zbog visoke razine imunoglobulina E u serumu, zbog obiteljske anamnezome o prisutnosti alergija tip I, zbog astme ili alergijskoga rinitisa.

Osim toga, često može biti popraćen i s drugim bolestima, odnosno atopijskim bolestima, poput primjerice alergijske astme, rinitisa, konjunktivitisa i kolitisa. Način na koji možete primijetiti da imate dermatitis je kada zamjećujete crvenilo, svrbež i suhoću na koži. Najčešće zahvaćaju laktove, lice, područje iza koljena, ali može i cijelo tijelo obuhvatiti. Kod ljudi u starijoj dobi, dermatitis se uglavnom na rukama primjećuje. U nastavku ćemo vam više reći o temi te kako se on liječi.

Što uzrokuje atopijski dermatitis

Točni razlog zbog čega dolazi do pojave dermatitisa se još uvijek ne zna, no ono što se zna je da atopijski dermatitis genetsko nasljeđe, te često djeca po rođenju dobiju ukoliko netko u obitelji ima ovaj oblik dermatitisa. Ujedno, određeni vanjski utjecaji mogu uzrokovati njegovu pojavu.

Osim toga, smatra se da je dermatitis imunosne naravi jer osobe koje imaju atopijski dermatitis imaju visoku razinu imunoglobulina E u svojoj krvi. Dodatne stavke koje mogu uzrokovati pojavu atopijskog dermatitisa kod čovjeka su: alergije na agrume (kao što je to limun, naranča, mandarine i slično) i druge namirnice (laktoza, jaja, riba, orašasti plodovi, soja, brašno, pšenica i slično), inhalacijski alergeni (životinjska dlaka, pelud, grinje, plijesni), vuna i sintetičke tkanine, određeni deterdženti, sapuni i omekšivači, stalno suha koža zbog znojenja ili kupanja, plivanja, neki kozmetički proizvodi (poput dezodoransa) te zbog boravka u zadimljenim prostorima i zbog emocionalnog stresa može vam doći do pojave dermatitisa.

Kako se liječi atopijski dermatitis

Simptomi koji prate atopijski dermatitis su uglavnom suha i ispucala koža, te je popraćena sa svrbežom i pojavom ekcema koja se iskazuje u obliku malih mjehurića i crvenila po koži. Koža se može početi ljuskati te se u ekstremnim slučajevima mogu pojaviti kraste i zadebljanje kože, i u nekim slučajevima može doći do bakterijske infekcije zbog otvorenih rana.

Stoga je bitno ako imate atopijski dermatitis da odmah krenete s liječenjem kako biste izbjegli gore slučajeve. Dermatitis se liječi simptomatski i liječenje je usmjereno na to da se smanje upalne promjene tj. da se spriječi suhoća kože, da se ublaži svrbež te da se dovede osip pod kontrolu. Klasični način terapije je utemeljen na upotrebi kortikosteroida(može uzrokovati neke posljedice, stoga budite oprezni i posavjetujte se s liječnikom) te lokalnih imunomodulatora i oralnoj upotrebi antihistaminika te antibiotika ukoliko imate bakterijsku ili gljivičnu infekciju. Kako biste prezentirali suhoću kože, bitno je redovito hidratizirati i njegovati kožu. Bilo bi dobro da izbjegnete duga tuširanja i česte promjene temperature vode, te da ne nosite odjeću ili nakit koji može potaknuti povratak dermatitisa. Koristite blage sapune i losione namijenjene za vaš tip kože, te osušite kožu nježno tapkajući sa ručnikom.

Tagovi: