Atixarso – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Atixarso - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Atixarso - primjena i djelovanje

Atixarso je lijek koji sadrži u sebi tikagrelor. Tikagrelor je antiagregacijski odnosno protuagregacijski lijek koji djeluje inhibirajući agregaciju krvnih pločica, čime se sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Atixarso se koristi kod liječenja akutnog koronarnog sindroma, koji uključuje nestabilnu anginu i infarkt miokarda bez ST-segmenta, a to je srčani udar bez promjena na elektrokardiogramu. To su ozbiljna stanja u kojima postoji rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u krvožilnom sustavu, što može dovesti do srčanog udara ili smrti. Djelovanje lijeka temelji se na njegovoj sposobnosti blokiranja posebnog receptora na površini krvnih pločica koji se naziva P2Y12. Ovaj blokator P2Y12 sprečava vezivanje adenosin difosfata za svoje receptore na površini krvnih pločica. Time se inhibira aktivacija krvnih pločica i smanjuje njihova sposobnost da se slijepaju i formiraju krvne ugruške. Kao i svi ostali lijekovi, tako i ovaj može kod nekih osoba uzrokovati neželjene efekte. Više o nuspojavama i kako se uzima lijek saznajte u nastavku ovog članka.

Atixarso - upute i nuspojave

Atixarso je lijek koji se uzima oralno u obliku tablete. Preporučena doza je 90 miligrama po dvije tablete od 45 miligrama koje se uzimaju dva puta na dan tokom prvih sedam dana, a zatim se prijeđe na dnevnu dozu od 60 miligrama koja se uzima dva puta na dan, zajedno s niskom dozom acetilsalicilne kiseline odnosno aspirina prema uputama liječnika. Nuspojave Atixarso tableta mogu biti ​​krvarenje iz nosa, pojava modrica, produženo krvarenja iz rane, dispneja odnosno otežano disanje, glavobolja, vrtoglavica, mučnina, proljev ili bol u trbuhu. Manje uobičajene nuspojave mogu uključivati ​​anemiju, smanjeni apetit, depresiju, nesanicu, osip, svrbež, bol u mišićima ili zglobovima te vrućicu. Važno je odmah se obratiti svojem liječniku ukoliko Vam se pojave neke od ovih nuspojava poput krvarenja iz probavnog sustava, crna ili krvava stolica, teškoće s disanjem, bol u prsima, oticanje lica, jezika ili grla te alergijske reakcije poput osipa, svrbeža, oticanja ili otežanog disanja.

Atixarso - cijena i iskustva

Atixarso tablete držite što dalje od male djece. Čuvajte tablete u njihovom originalnom pakiranju kako biste ih zaštitili od utjecaja vlage i sunčeve svjetlosti. Djelatna tvar koja se nalazi u ovom lijeku je tikagrelor, te jedna tableta sadrži 45,60 ili 90 miligrama tikagrelora. Ostali sastojci koji se nalaze u jezgri tablete su mikrokristalična celuloza, kalcijev hidrogenfosfat dihidrat, hipromeloza 2910, umrežena karmelozanatrij i magnezijev stearat. U ovojnici tablete se nalaze hipromeloza, titanijev dioksid, talk, propilenglikol te žuti željezov oksid. Tablete su žute do smeđe boje, okruglog su oblika, bikonveknse te su obložene filmom i imaju na jednoj strani oznaku 45,60 ili 90. Atixarso tablete dolaze u pakiranima po 14,56,60,100,168 ili 180 tableta u blister pakiranjima u kutiji. Tablete se mogu kupiti u ljekarni po dobroj cijeni uz predočenje recepta. Što se tiče iskustva, mnogi pacijenti koji su isprobali ovaj lijek su pohvalili njegovo brzo djelovanje te ima vrlo malo prijavljenih nuspojava, što dokazuje njihovu sigurno djelovanje.


Tagovi: