Atenolol tablete – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Atenolol tablete - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Atenolol se koristi za liječenje visokog tlaka i srčanih aritmija

Lijek koji se dobiva isključivo na recept, atenolol se koristi za liječenje visokog tlaka i srčanih aritmija, jer djeluje na rad srca u svakodnevnim obvezama pacijenta, ali kada se pacijent odmara. Ove tablete su zahvaljujući atenololu kao aktivnoj tvari, kočničari koji sprječavaju da ubrzani rad srca (aritmija) povisi krvni tlak i tako sprječavaju moguće moždane udare. Lijek se uzima oralno, a pošto je topiv u vodi, vrlo brzo dospijeva u probavni sustav i krv.

Atenolol tablete se dobro i brzo razgrađuju i kroz bubrege dospijevaju u urin i izbacuju iz tijela, koje je već iskoristilo aktivne tvari iz lijeka. Ovaj betablokator je na tržištu u dozama od 25,50 ili 100 mg, a o potrebama bolesnika ovisi koliku dozu će liječnik prepisati. Najčešće se terapija započinje sa srednjom dozom (50 mg), jer ako je slabo djelovanje može se povisiti na 100 mg, ako je pak prejako, lako je dozu sniziti na 25 mg.

Atenolol na početku sve usporava i to se smatra nuspojavom

Svaki novi lijek kod bilo koje vrste liječenja na početku terapije može rezultirati neobičnim senzacijama. Atenolol na početku sve usporava, rad srca se može abnormalno usporiti, takva usporenost se naziva bradikardija, a krvni tlak može pasti naglo i neželjeno nisko, mogu se pojaviti vrtoglavice i pojačano znojenje ili hladnoća ruku i nogu, a mogu se pojaviti i probavne tegobe, proljevi, zatvor stolice i bolovi u želucu, kao i povećanje šećera u krvi ili konjuktivitis.

Atenolol rjeđe ili jako rijetko može izazivati nesanicu, noćne more, halucinacije, zbunjenost, psihoze, grčeve u mišićima, crvenilo po koži, podljevi, poremećaje vida, pa ako se pojave takve reakcije prvo nemojte voziti i odmah se javite svom liječniku. Ako imate alergijske reakcije na betablokatore, ovaj lijek nije za vas. Ako ste na terapiji antidepresivima također ne bi trebali uzimati betablokatore. Stalno uzimanje sedativa i diuretika također ne ide uz betablokatore, a dijabetičari na inzulinu trebaju redovito kontrolirati razinu šećera u krvi ako uzimaju betablokatore.

Atenolol, trudnoća, dojenje i interakcija s drugim lijekovima

Ako ste u reproduktivnoj fazi ili trudni, ako se liječite od nekih drugih bolesti ili dojite, dobro proučite uputu o lijeku i posavjetujte se sa svojim liječnikom oko uzimanja betablokatora. Atenolol, trudnoća, dojenje i interakcije s drugim lijekovima imaju svoje smjernice koje treba slijediti točno prema uputama liječnika. Trudnice bi trebale izbjegavati betablokator u prva tri mjeseca trudnoće, a ostatak trudnoće lijek treba uzimati pod liječničkom kontrolom. Isto vrijedi i za fazu dojenja jer aktivne tvari lijeka idu u krv i majčino mlijeko.

Interakcija ovog lijeka s drugim lijekovima koje uzimate za liječenje drugih bolesti može prikriti pravo stanje bolesti. Tako atenolol u interakciji sa inzulinom kod dijabetičara može davati lažnu sliku stanja dijabetičara i zato dijabetičari koji uzimaju betablokatore moraju redovito mjeriti i kontrolirati razinu glukoze u krvi. Najbolje je da sa svojim liječnikom raspravite moguće interakcije sa lijekovima koje već uzimate ili to napravite kada pročitate kompletnu uputu o lijeku.

Tagovi: