Što je ascites

Što je ascites

Što je ascites

Ascites je poznat kao prekomjerno nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini, što uzrokuje otečeni trbuh. Važno je znati da ovo stanje uzrokuje nelagodu, vrlo brz rast trbuha koji podsjeća na onaj kod trudnica. Postoji nekoliko uzroka ascitesa, a najčešći je ciroza jetre. Osoba s cirozom jetre ne može normalno filtrirati proteine ​​u tijelu, što uzrokuje nakupljanje tekućine u želucu. Može se javiti i zbog problema s gušteračom, neravnotežom u endokrinom sustavu, poremećajem rada bubrega i srčanih bolesti te nekim vrstama raka. Postoje i drugi uzroci osim spomenutih, ali oni su vrlo rijetki. Abdominalna tekućina se naziva ascitična tekućina, ovisno o zdravstvenom problemu osobe može sadržavati proteine, žuč i druge tvari. Kod prvih simptoma ascitesa potrebno je potražiti pomoć liječnika specijalista koji će postaviti točnu dijagnozu. Liječenje stanja ovisi o uzroku ascitesa. Ako se ascites ne liječi, može se razviti i izazvati neke ozbiljnije probleme. Zato je uvijek važno potražiti liječničku pomoć čim primijetite neki od simptoma i započeti liječenje.

Što je ascites i kako se dijagnosticira

U početku ascites može biti asimptomatski, no kako napreduje, pojavljuju se sljedeći simptomi: povećanje tjelesne težine bez vidljivog razloga, oticanje i povećanje trbuha, otežano disanje zbog pritiska tekućine, bolovi u trbuhu, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, česti nagon za mokrenjem, zatvor, umor, žutica. Simptomi se razvijaju u skladu s povećanjem tekućine u abdomenu. Kako se postavlja dijagnoza? Određene značajke pacijentove povijesti bolesti, kao što je povijest bolesti jetre i povećani abdomen, mogu ukazivati na ascites. Liječnik će donijeti medicinsku procjenu na temelju fizičkog pregleda. Osim toga, potrebno je napraviti kompletnu dijagnostiku koja uključuje analizu ascitne tekućine, slikovni ili ultrazvučni pregled, tomografiju i magnetsku rezonanciju. Na temelju ultrazvučnog pregleda abdomena može se potvrditi prisutnost ascitesa i procijeniti količina tekućine. S obzirom da se radi o komplikaciji drugih bolesti, potrebno je liječiti postojeće zdravstvene probleme. Ovo se stanje može pogoršati ako se ne dijagnosticira na vrijeme i ne liječi pravilno, a može izazvati bol i otežano disanje. Glavna komplikacija može biti infekcija koja zahtijeva hitan medicinski tretman.

Što je ascites i je li izlječiv

Za liječenje ascitesa prvo se mora razumjeti što uzrokuje nakupljanje tekućine u želucu. Ako je bolest, treba je liječiti. U svakom slučaju, u ovom stanju, tekućina se mora ukloniti kako bi se ublažili simptomi. Dijeta je prvi korak u liječenju. Kada osoba ima ascites, potreban je pažljiv unos tekućine i soli, jer to može spriječiti pogoršanje stanja. Osim dijete i manjeg unosa soli, potrebno je prestati piti alkoholna pića. Kada prehrana nije dovoljna, potrebni su i lijekovi. U ovom stanju vrlo je važno kontrolirati tjelesnu težinu, unos i izlučivanje tekućine. Preporuča se da osoba bilježi svoju težinu svaki dan u isto vrijeme. Za teže slučajeve preporuča se postupak terapijske paracenteze koji se sastoji od punkcije tekućine. Ovaj tretman se izvodi u lokalnoj anesteziji, a smatra se vrlo učinkovitim jer se odjednom uklanja velika količina tekućine. Ako se bolesnik ne pridržava dijete i ne koristi propisane lijekove, može doći do ponovnog nakupljanja tekućine u želucu. U težim slučajevima potrebna je transplantacija jetre. Ascites uzrokovan upalom peritoneuma ili rakom ne reagira na restrikciju soli i diuretike, pa je potrebna hospitalizacija.


Tagovi: