Što je abdomen

Što je abdomen

Što je abdomen i konstitucija trbušne regije

Abdomen, od latinskog naziva, je pojam koji se odnosi na trbuh. Ovo je dio tijela koji se nalazi između prsnog koša i zdjelice. Prostor koji čini abdomen naziva se trbušna šupljina. Kod čovjeka je trbušna šupljina ispunjena mišićima, kostima, kralješcima, organima probavnog sustava, mokraćnog sustava. Kao što je poznato, da bi se razumjela struktura koja ga čini, potrebno je poznavati osnovne podjele, odnosno početak i kraj ove regije, kao i njihov sastav. Rubove trbušne šupljine čine stražnja peritonealna površina, prednja trbušna stijenka, donji otvor zdjelice i gornja torakalna dijafragma. Trbušna regija, koja se odnosi na srednji dio trupa, nalazi se između prsnog koša i zdjelice. Glavni organi koji se nalaze u trbušnoj šupljini povezani su s probavom. U usporedbi s drugim dijelovima tijela, trbuh nema koštanu zaštitu. Sa stražnje strane sastoji se od kralježnice, bočne i prednje stijenke sastavljene od mišića. Primarna funkcija abdomena je probava, disanje, ravnoteža i kretanje. Trbuh je povezan s pomoćnim mišićima za disanje. Ovi mišići su uključeni u potporu, kretanje, ravnotežu, kašalj, mokrenje, povraćanje, porod. Glavna funkcija trbušnih mišića je zaštita unutarnjih organa i pomoć u raznim fiziološkim potrebama. Dijafragma kontrolira disanje, a pomoćni mišići za disanje pomažu kod većeg napora. Tol se odnosi na skalene i sternokleidomastoidne mišiće, uključene u podizanje prsa. Kada su zahvaćeni, disanje postaje otežano, što možemo vidjeti kod astmatičnog napadaja. Trbušni mišići neophodni su za kretanje i držanje. Zatim, poprečni trbušni mišić i unutarnji kosi mišić imaju utjecaj na držanje osobe jer pružaju potporu kralježnici. Ovi mišići nalaze se dublje u abdomenu.

Što je abdomen i njegova anatomija

Trbušno područje, odnosno abdomen, područje je u kojem se nalaze gotovo svi organi vezani uz probavni, endokrini i reproduktivni sustav. Trbušni organi su: abdomen, tanko crijevo, debelo crijevo, gušterača, jetra, žučni mjehur, bubrezi, mokraćovod, slezena. U abdomenu Između organa nalazi se sloj masnoće ili opna, koja omeđuje svaki od njih. Želudac se nalazi između jednjaka i tankog crijeva u gornjem lijevom dijelu abdomena. Odgovoran je za lučenje probavnih enzima i želučane kiseline potrebne za probavu hrane. Želudac služi kao spremnik za progutanu hranu, tekućinu i može se proširiti. Kada hrana uđe u želudac, dolazi do mehaničke i enzimske probave. Tanko crijevo dovršava probavni proces, apsorbira hranjive tvari i usmjerava otpad u debelo crijevo. Jetra, žučni mjehur i gušterača su pomoćni organi probavnog sustava koji su usko povezani s tankim crijevom. Tanko crijevo nalazi se između želuca i debelog crijeva, a sastoji se od tri segmenta od kojih svaki ima različita svojstva. Prvi dio tankog crijeva naziva se duodenum, srednji dio se naziva jejunum, a nakon njega je ileum, koji je posljednji dio. Glavne funkcije debelog crijeva su apsorpcija vode, soli te stvaranje i izlučivanje fecesa. Gušterača ima oblik lista, nalazi se na stražnjoj strani trbuha, iza želuca. Ovaj organ sudjeluje u pomoćnom probavnom sustavu i ima važnu ulogu u endokrinom sustavu.

Što je abdomen i koja je njegova funkcija

Kako bismo bolje razumjeli što je abdomen i koja je njegova funkcija, moramo znati njegove glavne strukture i organe koji se u njemu nalaze. U trbušno-zdjeličnoj šupljini nalaze se različiti organi. Svaki od njih posvećen je određenim sustavima. Jetra je najveći unutarnji organ u tijelu, zauzima veći dio gornjeg desnog dijela abdomena. Ima brojne funkcije, a jedna od njih je proizvodnja žuči, koja pomaže u procesu probave masti. Žučni mjehur je vrećica u obliku kruške koja se nalazi neposredno ispod jetre. Glavne funkcije su pohranjivanje i oslobađanje žuči kada je stimulira odgovarajući hormon. Na leđima, blizu kralježnice, nalaze se bubrezi. Iz bubrega postoji kanal koji odvodi urin u mjehur gdje se pohranjuje. Muškarci i žene imaju dio kralježnice u trbušnom području, odnosno lumbalni, sakralni i kokcigealni, najniži dio, kao i zdjelicu koja je kod žena šira, što se smatra prilagodbom za porod. Organi spolnog, odnosno reproduktivnog sustava, nalaze se u zdjelici, odnosno u donjem dijelu trbuha. Ženski sustav sastoji se od jajnika, jajovoda i maternice. Maternica se nalazi iznad mokraćnog mjehura i povećava se tijekom trudnoće, što smanjuje kapacitet skladištenja urina. Organi muškog reproduktivnog sustava koji se nalaze u abdomenu su sjemenovod, sjemeni mjehurić i prostata. To su mali organi koji zauzimaju manje prostora. Upoznavanje najvažnijih značajki vezanih uz abdomen početna je točka u izgradnji daljnjeg usavršavanja.


Tagovi: