Ostelife - obnavlja zglobove i kralježnicu

Brzo i efikasno djelovanje
 • Brzo neutralizira upalu
 • Zauvijek se riješi boli
 • Uklanjanje edema i upala
 • Sprječavanje grča i bolova
 • Obnova hrskavice i zglobova
 • Obnova funkciju zglobova

Artroza stopala – uzrok, simptomi i liječenje

Sponzorirano

Artroza stopala - uzrok, simptomi i liječenje

Artroza stopala uzrok

Artroza kao oblik artritisa predstavlja degenerativni poremećaj koji se dešava na zglobovima do kojeg dolazi zbog pretjeranog trošenja hrskavice zgloba. Ovo je kronična bolest povezana sa zglobovima u kojoj dolazi do pretjeranog trošenja hrskavice, ali i potpunog gubitka hrskavice zglobova. Artroza stopala je artroza koja se javlja na zglobovima stopala kojih ima na samim stopalima jako puno kao i kod šake.

Razni su uzroci koji utječu na pojavu artroza stopala kao što su starosna dob jer starenjem kosti postaju poroznije, ali i hrskavice jednako tako. Spol utječe jer su žene više pogođene nego muškarci, a prekomjerna tjelesna težina je još jedan od glavnih uzroka jer pod pritiskom tjelesne težine hrskavice su dodatno opterećene.

Genetika ima veliki utjecaj, pa ukoliko je netko od vaših predaka patio od artroze na bilo kojem od brojih zglobova u tijelu velike su šanse da ćete i vi imati isti problem. Uz sve to ozljede zglobova mogu uzrokovati upalne procese i infekcije te može doći do pojava artroza zglobova.

Artroza stopala simptomi

Artroza stopala zapravo u samom početku ove kronične bolesti nema simptoma, no simptomi se javljaju kada je bolest već napredovala. Mogući simptomi su crvenilo na zglobovima, oteklina na zglobovima, te bol koju osjećate, a može biti kronična i akutna jaka bol. Ovi se simptomi pojave kada dolazi do upalnog procesa jer će ostaci razorene hrskavice uzrokovati upalu sinovijalne membrane u medicini naziva sinovitis.

Moguće je da će vam se na mjestu gdje se pojavi artroza stopala na zglobu pojaviti izbočina, te će vam na zglobovima uz oteklinu biti i otežana pokretljivost zglobova stopala i otežano ćete hodati i kretati se. Bol se može javljati nakon hodanja, trčanja, ali i u stanju mirovanja kada se ne krećete.

Iako su stopala udaljena od glave pa ćete teže čuti škripanje, no možete osjetiti da vam zglobovi pucketaju, preskaču prilikom hodanja, te kada dotaknete tkivo oko zgloba stopala ono je mekano. Ukoliko su vam se pojavili neki od ovih simptoma nemojte odgađati posjet liječniku jer ova kronična bolest neće proći sama od sebe, a stanje će se samo pogoršavati bez potrebnog liječenja.

Artroza stopala liječenje

Liječenje artroza stopala nakon što se postavi dijagnoza da se radi o artrozi svodi se na ublažavanje simptoma kao što su bolovi i terapija koja će omogućiti pokretljivost zglobova. Kod artroza stopala jako je bitno da se obratite liječniku na vrijeme kako bi se i liječenje započelo na vrijeme jer bez stopala nećete moći hodati, uostalom jednako je tako sa svim zglobovima u tijelu.

Fizikalnim terapijama odredit će se vježbe kojima ćete jačati mišiće oko zglobova koji su zahvaćeni artrozom. Koncentracija će biti na vježbama usmjerenim na izdržljivost, snagu i fleksibilnost zglobova. Moguće je da će vam liječnik preporučiti i takozvane potporne uređaje koji će vaš zglob držati fiksnim kako bi se što manje zglob opterećivao.

Moguća je i terapija hijaluronskom kiselinom koja bi trebala utjecati na obnavljanje zglobova kod pojave artroze stopala. No, ukoliko sve navedene metode liječenja nisu dovoljne i vaše se stanje ne popravlja liječnik može odrediti i kirurško liječenje operativnim zahvatom u kojem će se uništena hrskavica zamijeniti umjetnom hrskavicom.

Tagovi:

Ostelife - obnavlja zglobove i kralježnicu

Brzo i efikasno djelovanje
 • Brzo neutralizira upalu
 • Zauvijek se riješi boli
 • Uklanjanje edema i upala
 • Sprječavanje grča i bolova
 • Obnova hrskavice i zglobova
 • Obnova funkciju zglobova