Aranesp – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Aranesp - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Aranesp - primjena i djelovanje

Aranesp je za lijek koji sadrži u sebi darbepoetin alfa, koji je sintetska verzija hormona eritropoetina. Darbepoetin alfa je prirodno prisutan u ljudskom tijelu i regulira proizvodnju crvenih krvnih stanica u koštanoj srži. Aranesp se koristi za liječenje anemije (smanjen broj crvenih krvnih stanica) kod određenih medicinskih stanja. Koristi se kod osoba koje imaju zatajenje bubrega jer mogu razviti anemiju zbog nedostatka eritropoetina, alijek se tu koristi kako bi stimulirao proizvodnju crvenih krvnih stanica. Također, ljudi koji primaju kemoterapiju za liječenje raka često razvijaju anemiju, te ovaj se lijek tu isto koristi kako bi povećao proizvodnju crvenih krvnih stanica i poboljšalo opskrbu kisikom u tijelu. Zobena anemija je stanje u kojem tijelo ne može apsorbirati dovoljno vitamina B12 iz hrane. Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati anemiju, te zato može liječnik prepisati ovaj lijek kako bi se poboljšala proizvodnja crvenih krvnih stanica. Djelovanje lijeka se temelji na stimulaciji koštane srži da proizvodi više crvenih krvnih stanica. Epoetin alfa djeluje na receptore eritropoetina na površini crvenih krvnih stanica, potičući njihovu proizvodnju. Povećanje broja crvenih krvnih stanica dovodi do povećanja razine hemoglobina i poboljšanja sposobnosti tijela da prenosi kisik na tkiva.

Aranesp - upute i nuspojave

Aranesp dolazi u obliku otopine za injekciju, te se primjenjuje subkutno odnosno ispod kože ili intravensko odnosno direktno u venu. Doziranje i raspored primjene injekcije ovisi o specifičnoj dijagnozi i potrebama pacijenta. Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije nego što krenete uzimati ovaj lijek kako bi mogao procijeniti na temelju Vašeg zdravstvenog stanja je li ovaj lijek idealna opcija za Vas. Važno je strogo slijediti upute liječnika o doziranju i rasporedu primjene lijeka. Aranesp može kod nekih pacijenata uzrokovati nuspojave. Uobičajene nuspojave su povećanje krvnog tlaka za vrijeme terapije, glavobolja, mučnina i nagon za povraćanjem nakon primjene injekcije, povećani rizik od nastanka krvnih ugrušaka odnosno tromboze i alergijske reakcije na injekciju, poput naticanja, boli i crvenila. Zbog toga je veoma bitno pratiti svoj krvni tlak i reakcije na lijek kako biste izbjegli daljnje posljedice. Ukoliko primijetite za vrijeme terapije bilo kakve nuspojave, odmah potražite medicinsku pomoć kako bi se izbjegle daljnje posljedice.

Aranesp - cijena i iskustva

Aranesp čuvajte podalje od male djece kako ne bi slučajno progutala ovaj lijek. Lijek čuvajte u hladnjaku na temperaturi između 2 i 8 Celzijevih stupnjeva. Nemojte zamrzavati ovaj lijek. Čuvajte ga u njegovom originalnom vanjskom pakiranju kako biste zaštitli ovaj lijek od loših utjecaja sunčeve svjetlosti. Lijek se može jednokratno iskoristiti u razdobolju od 7 dana, te ga možete čuvati na sobnoj temperaturi do 25 Celzijevih stupnjeva. Jednom kada se izvadi lijek iz hladnjaka i dosegne sobnu temperaturu, mora se upotrijebiti najkasnije u roku od 7 dana. Ako primijetite strane čestice u otopini, promjenu boje otopine ili je štrcaljka slomljena, nemojte koristiti lijek. Aranesp sadrži u sebi djelatnu tvar darbepoetin alfa. Od pomoćnih tvari sadrži natrijev dihidrogenfosfat, natrijev klorid, natrijev hidrogenfosfat, polisorbat 80 i vodu za injekcije. Lijek dolazi u litraži od 0,4 do 1 mililitar s količinom djelatne tvari od 10 do 500 miligrama. Lijek se može kupiti po dobroj cijeni u ljekarni uz predočenje liječničkog recepta. Iskustva korisnika koji su isprobali ovaj lijek su veoma pozitivna.


Tagovi: