Što je apgar

Ljepota i zdravlje

Što je apgar

Što je apgar?

Apgar test se primjenjuje od 1952. godine, kada ga je izumila anesteziologinja i pedijatrica Virginia Apgar i od tada se ovaj test koristi u čitavom svijetu kao test odnosno indeks vitalnosti novorođenčeta. Test se smatra jednim od najvažnijih instrumenata za procjenu zdravstvenog stanja novorođenčeta, u prvih pet minuta nakon poroda, kako bi se odredila eventualna potreba za intervencijom i pružanjem hitne njege. Ovakav test kliničko je sredstvo za procjenu zdravstvenog stanja novorođenog djeteta, brzo se izvodi i jednostavan je kao standardna metoda prema kojoj se može osigurati brza pomoć u slučajevima kada je to potrebno. Test se sastoji od pet kriterija koji se boduju od 0 do 2. Test obuhvaća procjenu disanja (brzina disanja, jačina te kontinuitet disanja), zatim procjenu srca – jačina i brzina otkucaja srca, procjenjuje se jakost refleksa i tonus mišića, boja kože – procjenjuje se postojeća cijanoza ili plava boja kože te aktivnost i osjet njuha. Prema ovim kriterijima određuje se rezultat testa koji se dobije ukupnim bodovnim zbrojem. Što je zbroj veći, novorođenče se smatra zdravijim. Ukoliko je rezultat testa manji od 7, potrebna je daljnja medicinska pomoć.

5 kriterija Apgar testa

Tijekom Apgar testa procjenjuju se pet čimbenika: disanje, srčana aktivnost, refleks, boja kože te aktivnost i osjet njuha. Ocjena disanja se bazira na procjeni frekvencije, snage i pravilnosti disanja novorođenčeta. Ocjena za disanje se dodjeljuje na skali od nula do dva, gdje se nula dodjeljuje ukoliko novorođenče nije disalo, a dva ukoliko je disanje normalno i jače. Ocjena srčane aktivnosti se bazira na procjeni frekvencije i jačine srčanog ritma novorođenčeta. Ocjena za srčani ritam se dodjeljuje na skali od nula do dva, gdje se nula dodjeljuje ukoliko novorođenče nema srčani ritam, a dva ukoliko je srčani ritam jači i normalan. Refleks kod novorođenčeta je jedan od pet čimbenika koje se procjenjuju tijekom testa. Refleks se procjenjuje na temelju jačine i reakcije novorođenčeta na stres. Ocjena za refleks se dodjeljuje na skali od nula do dva, gdje se nula dodjeljuje ukoliko novorođenče nema nikakve reakcije na stres, a dva ukoliko refleksi i reakcije novorođenčeta na stres su jači i normalni. Boja kože je jedan od pet čimbenika koje se procjenjuju tijekom testa. Procjena boje kože se temelji na boji novorođenčetove kože, i uključuje procjenu njihove normalne boje kože, te procjenu boje kože ukoliko je niska razina kisika u tijelu. Ocjena za boju kože se dodjeljuje na skali od nula do dva, gdje se nula dodjeljuje ukoliko novorođenče ima blijedu ili žućkastu boju kože, a dva ukoliko je boja kože normalna i tamnija. Aktivnost i osjet njuha su dva od pet čimbenika koji se procjenjuju tijekom testa. Procjena aktivnosti se temelji na procjeni mišićne snage novorođenčeta, dok se procjena osjetljivosti njuha temelji na procjeni njihove reakcije na buku ili miris. Ocjena za aktivnost se dodjeljuje na skali od nula do dva, gdje se nula dodjeljuje ukoliko novorođenče nema nikakve aktivnosti, a dva ukoliko su aktivnosti jake i značajne. Ocjena za osjet njuha se dodjeljuje na isti način, gdje se nula dodjeljuje ukoliko novorođenče nema reakciju na buku ili miris, a dva ukoliko su reakcije jake i značajne. Ukupan rezultat Apgar testa se dobiva kombiniranjem rezultata svih pet čimbenika. Ukupni rezultat se kreće od nula do 10, a ukoliko se novorođenče dobro razvija, rezultat bi trebao biti visok, između 8 i 10. Ukoliko se rezultat kreće prema nižim brojevima, to može ukazivati na probleme sa zdravljem i zahtijevati hitnu medicinsku intervenciju.

Što ako je Apgar ocjena niska

Ako se tijekom Apgar testa ocjenjuje da novorođenče ne ispunjava zadane standarde za zdravlje, to znači da dijete ima neke probleme i može zahtijevati hitnu medicinsku pomoć. U nekim slučajevima, bebe koje dobiju lošu ocjenu na ovom testu zahtijevaju intenzivnu njegu ili medicinsku intervenciju kako bi se osigurala njihova stabilnost. Ako beba dobije lošu ocjenu na testu, potrebna je hitna medicinska pomoć, te nije preporučljivo učiniti ništa samostalno. Obavezno se obratiti liječniku ili hitnoj pomoći. Apgar test se obično ne radi u sljedećim situacijama: Kada se novorođenče rodi bez ikakvih problema i nije potrebno provjeravati njegovo zdravlje. Ako se beba rodila prerano i ako su njene funkcije životnih sustava nedovoljno razvijene, nije potrebno provoditi test. Kada je beba rođena umrla, test se neće obaviti jer beba neće ispunjavati uvjete za ocjenjivanje. Ukupno, test se neće obaviti ako je to medicinski neprikladno ili nepotrebno. U svakom slučaju, liječnik će donijeti odluku o potrebi za provedbom testa i savjetovat će roditelje o daljnjem postupanju.

Tagovi: